L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha tornat avui de la seva participació a la trobada de bisbes celebrada a Terra Santa del 18 al 23 de gener, en representació de la Conferència Episcopal Espanyola. En una entrevista amb Catalunya Religió, ha ofert de camí a l’aeroport, una visió directa de la complexitat de la situació a la regió i ha destacat la importància del suport a les comunitats cristianes, cada cop més minvades.
Una comunitat cristiana en risc
“Els cristians som una minoria a Terra Santa,” ha explicat Vives, destacant que les comunitats cristianes s’enfronten a greus dificultats, incloent-hi la destrucció de llars i infraestructures i les tensions polítiques i socials. “Han treballat molt bé, però està tot molt i molt destruït,” ha lamentat. Per això, ha subratllat que cal un esforç global per ajudar aquestes comunitats, des de la reconstrucció fins a l’educació i la sanitat.
L’arquebisbe ha fet una radiografia del conflicte: "Continuem parlant de la solució teòrica ideal que són dos estats convivint en pau, Israel i Palestina, amb fronteres clares, però realment això és molt difícil." També ha denunciat els efectes dels assentaments israelians als territoris ocupats i les restriccions que pateix la població palestina, incloent-hi bloquejos i limitacions a la mobilitat: “Nosaltres ho vivim uns dies, però ells ho viuen cada dia.”
Un missatge d’esperança
Malgrat les adversitats, Joan-Enric Vives ha insistit en la importància de mantenir viu el paper de les comunitats cristianes a la regió. "Els cristians tenen dret a estar aquí. Són a Terra Santa. Hem de demanar-los que es mantinguin aquí, tot i que això és demanar-los molt.” A més, ha fet una crida a les parròquies i escoles catalanes perquè fomentin l’ajuda i els agermanaments amb les comunitats de Terra Santa.
La visita també ha tingut un caràcter diplomàtic, amb reunions amb representants de la Unió Europea. “Ha estat molt interessant parlar amb diplomàtics. No puc revelar gaire més,” ha admès, deixant clar que aquestes trobades són oportunitats per visibilitzar les dificultats dels cristians i promoure el diàleg de pau.
L’arquebisbe ha tancat la seva entrevista amb una crida a l’esperança i al treball col·lectiu per la pau. “Hem d’intentar ser capaços d’unir més que de separar,” ha conclòs. També ha expressat el desig que els missatges que es desprenen de la trobada puguin ser compartits en homilies i reflexions pastorals.