Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Centre interpretació relíquies
Galeria d'imatges

Amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència de l’estudi de les relíquies dels sants de casa nostra, aquest 2024 ha vist la llum un nou projecte cultural. Es tracta del Centre d’Interpretació Reliquiae Sanctorum in Catalonia. Impulsat pel manlleuenc Joan Arimany i Juventeny, el Centre és el cimal de molts anys d’investigació i de recol·lecta d’informació i de peces altament relacionades amb els sants de casa nostra. I és que les relíquies, en paraules d’Arimany "han estat uns elements d’un valor cultural i antropològic molt important al nostre país".

Les relíquies al món catòlic continuen vigents avui dia i formen part intrínseca de qualsevol procés de canonització que impulsen, principalment, les congregacions religioses per veure als altars els seus fundadors. No obstant, com explica Arimany "si viatgem cap al passat veurem com moltes de les relíquies més antigues que hi ha a casa nostra venen de l’interès de comtes i reis de l’Edat mitjana per obtenir relíquies de sants i construir capelles en honor seu".

D’aquí que moltes de les festes majors més destacades del nostre país es deuen i tenen l’origen en la veneració d’una relíquia en particular: Sant Pere de Reus, Sant Fèlix de Vilafranca, Santa Tecla de Tarragona o Santa Eulàlia de Barcelona per citar només alguns exemples.

La revista, tret de sortida

El centre d’interpretació pren el relleu als 23 números publicats de la revista del mateix nom que Joan Arimany ha coordinat i publicat des de setembre de 2020. En plenes restriccions de la Covid ell va començar aquest projecte divulgatiu des de casa: una revista digital i gratuïta centrada només en les relíquies de casa nostra.

Amb més de 500 subscriptors i amb una periodicitat trimestral, és un complement al nou centre amb una funció eminentment divulgativa i a l’abast de tothom. Es pot accedir als diferents números a través de la web

Un espai per a estudiosos

La iniciativa neix com un servei tant a la divulgació del fet com per donar resposta a estudiosos i interessats en la temàtica, amb una atenció personalitzada del mateix Arimany. No és en si un museu sinó un espai habilitat per a l’estudi i l’aprofundiment en la recerca de tots aquells catalans que han estat beatificats o canonitzats per l’Església i d’altres que la devoció i tradició de segles ha vinculat al territori.

La biblioteca, un arxiu documental i iconogràfic, un petit espai audiovisual i la mateixa exposició permanent tenen la intenció, en paraules d’Arimany "de portar a un nivell més superior la investigació i divulgació de les relíquies de sants més enllà de l’aspecte estrictament religiós". Observar, distingir, desxifrar, conèixer, comprendre i explicar les relíquies de sants.

Tots aquests propòsits es desenvolupen agrupats en tres àmbits principals: recerca, coneixement i divulgació. Es podran demanar visites a través de la web per a grups reduïts (màxim 3 persones).

Joan Arimany, estudiós de les devocions populars

Diplomat en Educació Social, llicenciat en humanitats amb un postgrau en animació i gestió de la cultura popular i un màster engestió cultural, Joan Arimany exerceix professionalment a una biblioteca municipal. Autor de diversos llibres sobre devocions i cultura popular, ha comissariat múltiples exposicions i sovint publica articles divulgatius en diferents mitjans de casa nostra, essent un referent en la temàtica a nivell català.

Des de Manlleu, Joan Arimany vol oferir un servei a tot el país: "busco peces que al darrere em permetin explicar una història més enllà de la veneració religiosa". I és que com li va dir fa anys un capellà, "els sants els fa Déu i l’Església els reconeix’", examinant i estudiant el candidat a sant per certificar que és un model de virtut cristiana a seguir, però amb moltes històries per explicar i descobrir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.