(Jordi Llisterri-CR) L’abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar, ha estat l’encarregada aquest any de pronunciar el Pregó de Pasqua a la Fundació Blanquerna. En aquest vídeo el podeu veure sencer.
Cada any els diversos centres docents d’aquest institució celebren la Pasqua amb aquest acte centrat en el Pregó i la participació del Cor Blanquerna i altres actuacions musicals. Maria de Mar Albajar va oferir aquest dijous un intens Pregó que llegeix el sentit de la Pasqua a partir dels últims gestos de Jesús. Quan sap que li queda poc temps “Jesús es posa al lloc del servent i de l’esclau” i rentant el peus fa “un signe fora de lloc, exagerat”. Jesús se situa voluntàriament en “el lloc que ningú vol, el darrer, el no-lloc, el lloc de l’esclau o del bufó exclòs del sistema”
L’abadessa relata en el Pregó com “el no-lloc vol dir desprotecció, exclusió, vulnerabilitat i, sense seguretats, estar en funció dels altres”. És un lloc des del que “no es pot exigir res i on tot el que es rep és des de la gratuïtat” o “el no-lloc de qui no és lliure, de qui no té drets, de qui no pertany”. Una situació que avui continua sent ben present. Però el que mostra Jesús triant aquest no-lloc és que és alhora una espai de “vulnerabilitat i força” i “el lloc de la màxima confiança i llibertat: la màxima plenitud perquè és el lloc de confiança radicada en Déu”. I des d’allà, quan “Jesús es posa als peus dels deixebles, des de la llibertat del no-lloc, explica la plenitud de la Pasqua” i “la possibilitat de la realització de la utopia de la Pasqua”.
Llicenciada en Ciències Econòmiques a la UB i en Teologia a Berkeley, Maria de Mar Albajar va entrar al monestir de Sant Benet amb 26 anys i va ser escollida abadessa d’aquesta comunitat benedictina el 2015.