Vés al contingut
Per Oriol Domingo .
A

1. Els homes i les dones que aspiren a ser cristians poden viure una experiència d’humanitat i d’esperit durant la Setmana Santa. Poden experimentar amb intensitat especial la condició humana segons l’Esperit de Jesús.

2. Els episodis de Setmana Santa mostren que Jesús es l’home pels altres. Viu lliurat als altres. Viu amb i per al poble. Fa gestos a favor de partir, repartir i compartir pa i vi al darrer sopar. Pateix les conseqüències dels enfrontaments amb les autoritats religioses i civils. Es traït per un dels seus. És negat pels seus. Es pres pel poder establert, jutjat, condemnat a mort, torturat, crucificat.

3.Jesús ho viu perdonant: “Pare perdona’ls perquè no saben el que fan”. Ho viu donant esperança: “Avui seràs amb mi al paradís”. Ho viu dubtant: “Déu meu, per què m’heu abandonat?”. Jesús mort lliurant el seu esperit: “Pare a les teves mans confio el meu esperit”. A qui o a que lliure l’esperi? Al no res? A l’absurd? Al Déu misteriós i misericordiós amb esperança, convicció i confiança?

4. L’esperit de Jesús!. El Gènesi també parla de l’esperit ja al principi del temps. “Al principi (...) l’Esperit de Déu planava sobre les aigües”. “Déu va modelar l’home amb pols de la terra. Li va infondre l’alè de vida, i l’home és convertí en un ésser viu”. Els Evangelis, s’interpreti com s’interpreti l’episodi, parlen de l’Esperit en la concepció de Jesús. També relaten que Jesús, al final, transmet l’Esperit als seus. “Tots van quedar plens de l’Esperit sant”. L’Esperit travessa els mil•lennis llunyans i els dies propers, el cosmos immens i la intimitat dels homes i de les dones, la vida i la mort.

5. L’Esperit de Jesús no és només un record, o un esdeveniment del passat, o una mera representació teatral. L’Esperit del Déu de Jesús és present en el món i en els éssers humans del segle XXI. El cristians intenten viure ara i aquí la seva humanitat segons aquest Esperit. La Setmana Santa és una proposta dirigida a tothom. A creients, agnòstics, homes i dones de bona voluntat. La Setmana Santa és una proposta per reflexionar i pregar per tal de viure la condició humana segons l’Esperit de Jesús. Viure i morir. Amb esperança.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.