Vés al contingut

(Universitaties.cat) L'Espai Von Balthasar del Centre Crsitià dels Universitaris (CCU) organitza l'exposició d'Art sacre medieval "Cromatismes divins" amb obres de l'autora Laura Alberich i Lucea, especialitzada en recreació de pintura medieval sobre taula. L'exposició restarà oberta del 27 de gener al 29 de març els dimarts, dimecres i dijous de 16 a 20 hores.

cromatismes_divins.jpg
L'obra consta d'un grup de taules romàniques, mossàrabs i bizantines que han estat inspirades en un petit recull de les principals representacions pictòriques que es conserven actualment d'aquestes arts. Les imatges estan pintades emprant la tècnica tradicional monàstica, utilitzant el tremp a l'ou amb pigments naturals sobre taula de fusta.
Les miniatures mossàrabs provenen principalment dels Còdex o Bíblies del beats(segles VII a XI). Eren pintades sobre pergamí per il•lustrar escenes dels textos sagrats. Les imatges romàniques que ens han arribat als nostres dies han estat en forma de murals que es varen pintar a les parets interiors d'esglésies entre els segles X i XIII. També hi ha altres que s'han conservat damunt de taules o talles de fusta, doncs formaven part de la decoració dels temples. Moltes d'elles han sofert inclemències del temps i s'han pogut recuperar només fragments, però tot i així, junt amb altres pintures sagrades d'estil bizantines que formaven part de la litúrgia medieval, són un llegat imprescindible en la nostra cultura artística.
D'altra banda, la iconografia és un art tradicional de representar imatges sagrades sobre una taula de fusta tot emprant tècniques de pintura amb pigments naturals.
El treball aquí exposat conjuga tots aquest aspectes, ja que es representen, sobre taules de fusta i amb tècniques iconogràfiques, unes composicions inspirades en les imatges sagrades que ens han arribat als nostres dies.
Comptarà, paral•lelament, amb diverses activitats organitzades en motiu de l'exposició:
1. Conversa sobre simbologia en l'art sacre medieval a càrrec de l'autora Laura Alberich i Lucea i Jesús Oliver-Bonjoch. Dimarts 15 de febrer a les 19 hores.
2. Visita guiada: "Art, història i simbolisme de la ciutat medieval de Girona". Visita de la Catedral i el barri vell a càrrec de Jesús Oliver-Bonjoch. Dissabte 26 de març; sortida de Barcelona a les 7:45 hores i tornada sobre les 20 hores. Places limitades. Cal inscripció prèvia a espaivonbalthasar@dpuniversitaria.org
Tant l'exposició com la xerrada sobre simbologia tindran lloc al C/ Villarroel 81, baixos. Barcelona.
Més informació: Tel: 93 3233368 (Dt, dc i dj de 16-20h) espaivonvalthasar@dpuniversitaria.org / www.universitaties.cat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.