Pasar al contenido principal

Els dos eixos al voltant dels quals girava el viatge de Benet XVI a Xipre, l’ecumènic i el geopolític, s’han desenvolupat al llarg d’una visita de tres dies amb savi equilibri, a favor de la pau i al servei de la veritat.

En el terreny ecumènic, Xipre pot esdevenir ara veritable llindar per a la plena reconciliació entre les esglésies d’Orient i Occident. És destacable que el papa, en acabar el seu viatge tot acomiadant-se a l’aeroport xipriota, esmentés l’abraçada entre el patriarca de Constantinoble Atenagora i Pau VI l’any 1967, que va suposar la fi del cisma del 1054 entre catòlics i ortodoxos. La calorosa acollida (tret d’alguna franja extremista –a tot arreu n’hi ha alguna) de l’església ortodoxa de Xipre liderada per Chrisostomos II demostra la “comunió real” entre les dues esglésies, tal com va dir Benet XVI. Una comunió que “encara és imperfecta” però estimula a arribar a la “plena unió visible”. La positiva marxa del viatge en l’àmbit de les relacions entre catòlics i ortodoxos fa pensar que de debò estem més a prop que mai de la unitat.

Pel que fa al terreny geopolític, Benet XVI va ser molt caut a l’hora de referir-se a la invasió turca arran de la qual Xipre va perdre la banda nord de l’illa, però no va oblidar en diferents ocasions la crisi permanent en el Pròxim Orient. “Repeteixo la meva crida general per a un esforç internacional urgent i concertat per tal de resoldre les tensions que continuen al Pròxim Orient, especialment a Terra Santa, abans que aquests conflictes condueixin a un major vessament de sang”. Van ser aquestes les paraules textuals del pontífex, llançades des d’alguns mitjans com a crítica a Israel, una interpretació que l’ambaixador israelita a la Santa Seu –en declaracions al Corriere della Sera- no comparteix i considera com un “esforç interpretatiu”. Aquesta interpretació és deguda al fet que s’han associat les paraules del papa al text de l’Instrumentum Laboris, el document de base de treball per al proper Sínode dels Bisbes, centrat en el Pròxim Orient –document lliurat per Benet XVI a Xipre als bisbes de les esglésies catòliques orientals. En aquest text es llegeix que l’ocupació israelita de Palestina és “una injustícia política imposada als palestinesos” que cap cristià no pot justificar amb pretextos teològics. El conflicte entre Israel i Palestina és, segons l’Instrumentum Laboris, el “focus principal” dels diferents conflictes a la zona. El text també esmenta les dificultats de les relacions amb el món musulmà, sobretot “pel fet que els musulmans no fan distincions entre religió i política, la qual cosa posa els cristians en la situació delicada de no-ciutadans”, per tant “la clau de l’èxit de la coexistència entre cristians i musulmans depèn del reconeixement de la llibertat religiosa i dels drets de l’home”.

Benet XVI ha parlat a Xipre des del cor de la veritat, a favor de la pau i sense menystenir la veritat. En un pontificat marcat per diferents crisis diplomàtiques, l’èxit del viatge en una terra conflictiva i de frontera constitueix un gir notable.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.