Pasar al contenido principal

PETITA CRÒNICA D’UNA GRAN COMMEMORACIÓ

L’acte Acadèmic celebrat al Pontifici Institut de Litúrgia (PIL) de Roma en el Centenari del I Congrés Litúrgic de Montserrat.

En el clos de l’Ateneu Anselmià de Roma, seu del PIL, i en el marc del X Congresso Internazionale de Liturgia celebrat del 6 al 8 de maig passats, va tenir lloc l’Acte Acadèmic commemoratiu del Centenari del I Congrés Litúrgic de Montserrat.

Va ser un acte sobri, però molt significatiu. La sessió acadèmica fou presidida pel Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, acompanyat de l’Arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell i president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Tarraconense, i del P. Abat de Montserrat Josep M. Soler. També hi eren presents el Bisbe de Vic, Romà Casanova, i el Rector del Col·legi Grec de Roma, P. Manel Nin. Assistiren a l’acte la Vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Sra. Joana Ortega, el Director General d’Afers Religiosos, Sr. Enric Vendrell i l’Embaixador d’Espanya davant la Santa Seu, Sr. Eduardo Gutiérrez Sáenz de Buruaga.

La sessió commemorativa s’inicià amb el parlament de qui moderava la sessió, el monjo montserratí, P. Jordi Agustí Piqué, que és actualment Preside del PIL. Tot seguit hi va haver les intervencions del Director de l’Institut de Litúrgia de Barcelona i del Degà de la Facultat de Teologia de Catalunya:

Mn. Jaume Gonzàlez Padrós, va presentar, en italià: “L’Eucologi: un opera di sintesi”, on exposà la gran importància que va tenir el llibre de l’Eucologi de Mn. Lluís Carreras i la seva incidència en la participació de la Litúrgia promoguda pel I Congrés Litúrgic de Montserrat.

Mn. Armand Puig, també en llengua italiana, parlà sobre “Gli studi biblici in Catalogna (1915-2015)” presentant el gran treball d’estudi, edició i divulgació dels textos bíblics en català, que des de l’època medieval i fins als nostres dies hi ha hagut al nostre país, ressaltant la gran aportació de Montserrat en el camp Bíblic.

Tres comunicacions més breus, una de Sor Katia de Simone, a qui ja havíem tingut el goig de sentir en el darrer Congrés Litúrgic a Barcelona, titulada: “Il Congresso di Montserrat (1915-2015) e la partecipazione dei fedeli alla liturgia”, una altra del Sr. Ricard Rovirosa, en anglès: “Pau Casals and Montserrat’s Liturgy Congress 1915” i la darrera, en castellà, del Sr. Bartomeu Jané: “El Congreso Liturgico de Montserrat, una clara aportación al Movimiento Liturgico”, van donar pas a la intervenció del P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler, que, partint de la història recent, remarcà com molt aviat a Montserrat hi va haver sintonia amb el Moviment Litúrgic, que s’havia originat en altres grans monestirs europeus. Fruit d’aquesta sintonia, es va poder convocar a Montserrat el Congrés del 1915. L’esperit litúrgic iniciat en el Primer Congrés, afirmà el P. Abat, s’ha anat mantenint fins avui, gràcies als altres Congressos celebrats (1965, 1990 i el darrer el 2015) i a la vivència profunda de la Litúrgia que se celebra en el Santuari-Monestir de Montserrat. Fent un repàs del IV Congrés, acabat de celebrar a Barcelona i Montserrat, va remarcar que cal una Litúrgia que cerqui de fomentar l’espiritualitat litúrgica profunda, basada en l’estudi bíblic i en la divulgació de la Paraula de Déu. I també una Música litúrgica amb melodies de qualitat i textos adequats, que afavoreixi la participació activa, conscient i fructuosa dels fidels en la Litúrgia. Entre els reptes principals a tenir en compte per a una renovació de la vida litúrgica, va assenyalar la necessitat de fomentar una espiritualitat litúrgica, la necessitat d’apropar els joves a la litúrgia a través d’una pedagogia adequada, i cultivar una mistagògia litúrgica junt amb l’ars celebrandi i el ministeri de l’homilia.

El Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona clogué aquest solemne Acte Acadèmic, amb unes paraules d’agraïment per la tasca acomplerta i recomanant de seguir els passos dels qui han bregat en el camp de la Litúrgia a casa nostra. Després de recordar que l’arquitecte Antoni Gaudí va participar en el I Congrés Litúrgic de Montserrat, va desitjar que l’experiència litúrgica en la participació activa dels fidels –com ho va ser la celebració joiosa de la Dedicació de la Basílica de la Sagrada Família– ens faci escriure un himne de lloança i de glòria a Déu de tal manera que ja ara tinguem un tast de la Litúrgia celestial.

Unint-nos a la resta de congressistes i a la comunitat monàstica de sant Anselm vam adreçar-nos a la Basílica per cantar les Vespres, que foren presidides pel P. Abat de Montserrat. Així, aquell capvespre del 7 d’abril de 2015, acabà la commemoració romana del centenari del nostre I Congrés Litúrgic de Montserrat.

Joan Baburés i Noguer

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.