Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Jaume angelats
Fotografia: Fundació Joan Maragall.

En un moment històric en què les transformacions socials, culturals i tecnològiques redefineixen el nostre món, la Fundació Joan Maragall celebra 35 anys de dedicació a promoure el diàleg entre cristianisme i cultura. Aquest aniversari arriba amb la voluntat de reivindicar la importància de mantenir una relació fluida, oberta i receptiva entre dos àmbits sovint percebut com a oposats. Segons Jaume Angelats, president de la Fundació, aquest diàleg no només és vigent, sinó segurament convenient, necessari.

Angelats insisteix que aquesta relació no és una quimera, sinó un element essencial de la societat contemporània: "Constantment hi ha d’haver aquesta relació entre aquests dos aspectes del que seria, en el fons, la vida. Per tant, diria que no només és vigent, sinó també convenient i necessari, especialment en una societat com la nostra, tan plural i diversa".

Un compromís amb el diàleg cultural

Creada l’any 1989 per iniciativa de l’Arquebisbat de Barcelona, la Fundació Joan Maragall és avui un referent en l’àmbit de la reflexió intel·lectual al voltant del cristianisme i la cultura contemporània. Amb seu a Catalunya, però amb incidència en tots els territoris de parla catalana -incloent-hi les Illes Balears i la Catalunya Nord-, la Fundació té com a objectiu enfortir aquest diàleg a través d’activitats com conferències, seminaris, publicacions i col·laboracions amb altres institucions culturals.

"La Fundació Joan Maragall és una promotora que, d’una manera específica, té aquesta dedicació. Aquesta aposta, que es manté des de fa 35 anys, es fa amb constància i perseverança", destaca Angelats, tot subratllant l’impacte de les publicacions i activitats de la Fundació. La seva tasca inclou la publicació de més d’un centenar de llibres i quaderns especialitzats, així com la direcció de la històrica revista Qüestions de Vida Cristiana. Aquesta revista -que va néixer com una iniciativa del Monestir de Montserrat- es publica ininterrompudament des de l’any 1958, es dedica a l’anàlisi de temes d’actualitat des d’una perspectiva crítica i reflexiva.

"Tot això ha quedat consignat amb unes propostes escrites que no tenen una data de caducitat molt clara. Sempre són referents i poden donar peu a fomentar més debats i aprofundiments", afirma Angelats, subratllant que el treball intel·lectual de la Fundació no es limita al moment present, sinó que aspira a tenir un impacte de llarga durada.

Un aniversari per reflexionar sobre el futur

Per commemorar aquest 35è aniversari, el pròxim 13 de gener se celebrarà una taula rodona a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès. L’acte, que començarà a les 19 hores, reunirà experts de diverses disciplines per reflexionar sobre la relació entre cristianisme i cultura en l’actualitat. Hi participaran Ignasi Boada, doctor en filosofia; Joan Burdeus, periodista i filòsof; Mar Griera, sociòloga; i Anna Punsoda, periodista cultural. Moderats pel periodista Antoni Bassas, els ponents oferiran una breu exposició des del seu àmbit de reflexió i participaran en un debat col·lectiu.

Entre els temes que es tractaran destaquen qüestions com el paper de la dona en el cristianisme, el celibat, i els reptes de les noves tecnologies i xarxes socials. Durant l’acte també es projectarà un vídeo commemoratiu sobre els reptes actuals del cristianisme, amb les aportacions de figures com Antoni MataboschMarta BurguetRamon PascualXavier AntichNúria Iceta.

"És important que reflexionem sobre com el cristianisme pot seguir contribuint a la societat des d’una perspectiva serena i raonada", comenta Angelats. "El debat és necessari perquè el cristianisme ha d’estar present en la construcció d’una societat més justa, oberta i plural".

Reptes i oportunitats en un món canviant

Malgrat la seva importància, el diàleg entre fe i cultura no està exempt de dificultats. Angelats reconeix que encara existeixen prejudicis envers la religiositat: "Hi ha prejudicis que són difícils d’explicar, però crec que l’església ha donat prou mostres d’obertura i de col·laboració en la construcció de la societat. És important destacar que aquesta tradició cristiana té capacitat per proposar les raons de la fe d’una manera serena i raonada".

El president també subratlla que, tot i els esforços de l’Església, sovint hi ha resistències en certs sectors socials: "L’Església té una disposició propositiva per a aquest diàleg, però potser des d’alguns àmbits de la societat no es valora prou la seva conveniència".

En els darrers anys, la Fundació ha hagut d’adaptar-se a nous escenaris marcats per la pandèmia i l’evolució de les tecnologies de la informació. "Ara també ens estem adaptant a noves formes de comunicació i de vehicular les nostres propostes", explica Angelats. Un exemple d’aquesta adaptació és el recent monogràfic sobre intel·ligència artificial publicat a la revista Qüestions de Vida Cristiana, que posa de manifest la voluntat de la Fundació d’abordar temes d’actualitat amb rigor i profunditat.

Una tasca persistent i imprescindible

Després de 35 anys, la Fundació Joan Maragall continua sent un exemple de persistència en la promoció d’un diàleg que molts consideren imprescindible per afrontar els desafiaments del segle XXI. "És important mantenir aquesta constància, perquè és a través del treball sistemàtic que podem generar un impacte significatiu", afirma Angelats.

Aquest aniversari no és només una ocasió per celebrar el passat, sinó també per mirar cap al futur amb esperança i compromís. La Fundació Joan Maragall, amb la seva tasca ingent, però persistent, segueix sent una llum que il·lumina la relació entre cristianisme i cultura, demostrant que aquest diàleg no només és possible, sinó que és fonamental per a la convivència i el progrés de la societat.

Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.