El papa Francesc ha escollit la religiosa de les Missioneres de la Consolata per dirigir el Dicasteri d'Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica juntament amb el cardenal Ángel Fernández Artime, nomenat proprefecte. És la primera dona prefecta, la responsabilitat més important a la cúria vaticana, només per sota del pontífex i augmenta el nombre de dones en llocs importants al Vaticà.
Sor Simona Brambilla, va ser superior general a Itàlia de les Missioneres de la Consolata, té 59 anys i va ser nomenada pel Papa com a secretaria del mateix Dicasteri per a la Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica el 2023. Va ser la segona dona que ocupava aquest càrrec a la cúria romana després del nomenament l'any 2021 de sor Alessandra Smerilli al Dicasteri al servei del desenvolupament humà integral. Francesc ha escollit com a proprefecte del dicasteri Ángel Fernández Artime, de 65 anys, salesià creat cardenal al consistori del 30 de setembre de 2023
Sor Simona Brambilla, la primera dona prefecta del Vaticà, compta amb l'experiència missionera a Moçambic en el seu currículum després d'obtenir el títol d'infermeria professional i entrar a l'Institut de les Germanes Missioneres de la Consolata, que va dirigir des del 2011 fins al 2023.
El 8 de juliol de 2019, el Papa va nomenar per primera vegada set dones membres del Dicasteri d'Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, abans de l'elecció de sor Brambilla primer com a secretària del Dicasteri i avui com a prefecta. Des de l'inici del pontificat de Francesc, la presència de les dones ha augmentat i han assumit responsabilitats que fins ara només ocupaven homes. Segons les dades globals referides tant a la Santa Seu com a l'Estat de la Ciutat del Vaticà del 2013 al 2023 el percentatge de dones va passar de gairebé el 19,2 al 23,4 per cent. Un camí traçat amb la Constitució Apostòlica Praedicate Evangelium de 2022, Francesc ha fet possible que fins i tot els laics, i per tant també les dones, puguin dirigir un dicasteri i esdevenir prefectes, càrrec que abans estava reservat als cardenals i als arquebisbes.
A l'Estat de la Ciutat del Vaticà, el papa Francesc ha nomenat dues dones en els càrrecs de màxima posició en els deu anys del seu pontificat: el 2016, Barbara Jatta, directora dels Museus Vaticans, que sempre han estat liderats per laics. El nomenament de Sor Raffaella Petrini, secretària general de la Governació, es remunta a l'any 2022, una funció assignada habitualment a un bisbe.
Hi ha diverses subsecretàries com Gabriella Gambino i Linda Ghisoni al Dicasteri per a Laics, Família i Vida, mentre que al Dicasteri d'Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica és subsecretaria Sor Carmen Ros Nortes de les Germanes de la Mare de Déu de la Consolació. Emilce Cuda és secretària de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina; Nataša Govekar, cap de la direcció teològica-pastoral del Dicasteri per a la Comunicació; Cristiane Murray, directora adjunta de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu i Charlotte Kreuter-Kirchof és coordinadora adjunta del Consell d'Economia. La secretaria general del Sínode també compta amb una subsecretària, la religiosa francesa Nathalie Becquart. El passat 13 de desembre, el Papa va nomenar sor Simona Brambilla i María Lía Zervino, expresidenta de la Unió Mundial d'Organitzacions de Dones Catòliques (UMofc), com a membres del XVI Consell Ordinari de la Secretaria General, nomenada l'any 2022 com a membres del Dicasteri per a Bisbes.