Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Pessebre bdn
Fotografia: Pessebre en un dels comerços del passeig, en aquest cas, una botiga de bricolatge..
Galeria d'imatges

Durant aquestes darreres setmanes d’Advent, i, especialment després de la festivitat de Santa Llúcia -que es considera l’inici de les Festes de Nadal- és habitual trobar pessebres per places, carrers, aparadors, i, fins i tot, alguns carregats de polèmica. Ara bé, el significat del pessebre va molt més enllà de ser un element decoratiu nadalenc. En aquest sentit, el Col·legi Mare de Déu de la Salut FEP de Badalona impulsa el projecte ‘El Pessebre a l’Escola’. L'Equip Directiu ens rep al final de l’hora del pati per fer-nos-el conèixer.

David García Gimeno, director del centre escolar, assenyala que aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte iniciat per una mare de Mataró que va voler recaptar diners per la Fundació Sant Joan de Déu on el seu fill rebia un tractament pel càncer. “Aquest projecte consistia a crear un pessebre de plastilina per ser col·locat dins les portes dels antics comptadors d’aigua que es trobaven a les cases. L’organització et facilitava un mapa, que tu compraves per un preu que anava destinat a la Fundació, i havies de fer una ruta cercant aquests pessebres”, explica el director.

“el més important és que cadascú faci una petita part i fer entendre als alumnes la importància del treball en equip”

Arran d’aquesta idea mataronina, el col·legi fa anys que va decidir adaptar la idea al barri de La Salut de Badalona i, tot parlant amb els comerciants, va decidir que cada curs del centre educatiu creés un pessebre per l’aparador d’un comerç del barri, i treballés el significat d’aquest element de forma interdisciplinària. Anna López, Cap d’Estudis de 1a etapa i professora d’infantil, fent referència a les dinàmiques del projecte, indica que “cada alumne fa una part del pessebre. Alguns es dediquen a elaborar la indumentària, d’altres fan l’escenografia, però el més important és que cadascú faci una petita part i fer entendre als alumnes la importància del treball en equip”. La feina dels alumnes no acaba a l’aula perquè, “després  tot el grup classe ha de fer una gimcana per trobar comerços que tenen exposats els pessebres de l’escola per poder ensenyar, fora de l’horari escolar, la feina que han fet a les seves famílies”, recorda López.

El projecte també s’adapta a les edats dels cursos de l’escola. Els alumnes de primera etapa, és a dir, d’infantil, s’encarreguen de representar sempre l’escena del Naixement i treballar els personatges a l’aula. En canvi, els alumnes de primària, des de 1r curs fins a 6è, es distribueixen els diferents misteris vinculats al naixement de Jesús com són la fugida d’Egipte, la Visitació, l’Adoració dels pastors, l’Epifania, entre d’altres. 

“Som una escola petita, però ens esforcem molt per educar els infants en valors”

“Som una escola petita, però ens esforcem molt per educar els infants en valors”, comenta la Cap de Pastoral del Centre, Sandra Prieto. Aquest projecte pren importància, “especialment ara que el sentit del Nadal es veu reduït als regals, al menjar, i potser ens oblidem una mica del significat d’aquesta festa. El pessebre és molt més que unes figures, i això és el que volem fer entendre als alumnes”. 

De fet, els alumnes del Col·legi Mare de Déu de la Salut, aprofiten aquesta iniciativa per treballar a escala pastoral els valors propis de l’humanisme cristià. La cap de pastoral, per exemple, posa èmfasi en el fet d'aprofitar les diverses festes del calendari litúrgic per treballar valors com la solidaritat i la companyonia: “El nostre pla pastoral va estretament lligat amb el calendari litúrgic. A cada classe hi ha un ‘racó de la fe’ i ara, a banda del projecte del pessebre, per exemple, estem treballant què vol dir l’Advent i tots els valors que s’associen a aquest temps litúrgic. Per nosaltres és molt important educar en els valors del cristianisme, sense voler, però, catequitzar els alumnes, A les nostres classes conviuen infants de diferents religions i tots comparteixen uns valors comuns”. 

“A les nostres classes conviuen infants de diferents religions i tots comparteixen uns valors comuns”

El projecte, també ajuda a teixir complicitats amb els comerciants del passeig que es troba just al carrer de l’escola, i permet crear una cohesió de barri. Una cohesió que és especialment necessària si pensem que, per exemple, la Salut és una de les parts de la ciutat que presenta més desigualtat social. Només cal fer una volta pels comerços per veure que el projecte agrada molt als comerciants que, animats, ensenyen les creacions dels alumnes a aquells qui, com nosaltres, pregunten per veure-les als seus establiments. “Sempre hem tingut molt bona relació amb els comerciants, i poder trobar projectes per fer una activitat comuna, ens fa molt contents. Per exemple, cada pessebre està elaborat amb materials o elements que pots trobar en aquestes botigues, i això, fa que estiguin molt contents de tenir els pessebres de la nostra escola”, recorda Prieto. 

Nadal és un temps per compartir moments i experiències, i iniciatives com el projecte “El Pessebre a l’Escola” ajuden a veure que el millor regal que hom pot tenir és descobrir els valors humans que amaguen les Festes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.