Poques congregacions disposen d’un espai com la Casa Santa Elena, situada al llogarret de Solius, a l’Empordà, oferint a tothom els serveis d’un hotel
amarat d’espiritualitat. I és que aquest establiment, carregat d’història, és fruit de la transformació d’una antiga casa d’exercicis de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (IRSJG) per convertir-la en un hotel referencial plenament integrat a l’entorn i destinat a un turisme ètic i sostenible. L’Institut, fundat l’any 1870 per la venerable Maria Gay Tibau amb la missió principal d’exercir caritat amb els malalts, actualment compta amb 46 comunitats en 12 països i prop de 325 religioses.
Els orígens
Corria l’any 1957 quan l’aleshores superiora general de l’Institut, Elena Campmol, va decidir comprar una finca -llavors abandonada- que servís com a lloc de descans i espiritualitat per tal que poguessin trobar-se i retrobar-se totes les germanes distribuïdes en les diferents comunitats. Així va néixer la Casa Santa Elena a l’antic Mas Vicens de Solius, al terme de Santa Cristina d’Aro. Curiosament, deu anys més tard, a Solius també hi arribarien els cistercencs i s’instal·larien ben a prop.
El pas dels anys i les necessitats canviants de la societat van fer veure a l’IRSJG l’opció i necessitat de canviar els usos de la casa. D’aquesta manera,
l’any 2004 es va sotmetre a un procés de renovació total per tal d’oferir un servei hoteler, seguint però el llegat de Maria Gay “d’alleujar el dolor i sembrar la pau". Es van enderrocar els edificis annexos al Mas i es van dissenyar i construir les noves dependències en un edifici situat a pocs metres.
El Mas Vicenç rehabilitat i recuperant el seu aspecte original seguiria acollint la comunitat de germanes, l’església principal i un petit museu de la Congregació, mentre que tots els serveis d’hostatgeria, cuina i recepció quedarien en el nou edifici, més ampli i plenament adaptat a les necessitats que la confortabilitat d’avui dia requereix. El 2016 es va professionalitzar l’estructura organitzativa amb un equip humà que treballa per oferir el millor servei a qui busca desconnexió, lleure, descans, meditació o organitzar jornades de formació o exercicis espirituals, entre d'altres.
Els serveis de la Casa
Oberta tot l’any de dilluns a diumenge, la casa consta de 82 habitacions, la majoria individuals, però també dobles i de matrimoni. Hi ha també dues
habitacions amb despatx incorporat ideals per als directors espirituals o directius que han de rebre visites o treballar des de l’habitació. A les habitacions s’hi suma una biblioteca, cinc sales polivalents plenament equipades, dos menjadors, una església i dues capelles, una per planta.
La Casa també disposa d’un apartament construït en una planta baixa per acollir famílies, així com d’un espai de barbacoes al jardí, ideal per a grups que volen celebrar un dinar en un espai privilegiat i sense perills, ja que la Casa està protegida amb una tanca perimetral.
Una atenció personalitzada
"Separem l’activitat segons les necessitats de les persones i dels grups", explica la directora, Raquel Gonzaga. "Quan tenen una necessitat determinada, els espais funcionals de la Casa, com els menjadors i sales de treball repartits en dues plantes exactament iguals, permeten que diferents grups puguin dur a terme les seves activitats sense molestar-se". I és que la Casa Santa Elena ja es va dissenyar per aquesta finalitat: permetre la realització paral·lela d’exercicis espirituals i trobades amb la menor molèstia possible entre grups amb diferents necessitats. A la Casa conflueixen grups de religiosos, retirs, grups de meditació i congressos o jornades de formació d’empreses, així com altres activitats que requereixen espais amplis i tranquil·litat en un entorn natural.
De la mateixa manera, el servei de cuina es fa directament a la Casa. Els productes que s’hi serveixin són de quilòmetre zero, i s’ofereix també cuina
vegetariana, vegana o adaptada a al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. "Si un grup té una necessitat especial i podem oferir-la, com un canvi en els horaris dels àpats, ho fem", exposa la directora.
Sostenibilitat econòmica, social i ecològica
Totes les plantes i espais es connecten per rampes i ascensors, el silenci regna als passadissos emmoquetats i els cartells també estan en braille per a persones cegues. Per a les persones amb discapacitat auditiva, el vídeo de presentació de la Casa està subtitulat i traduït al llenguatge de signes i
disposen de bucles magnètics portàtils. "Som curosos amb totes les necessitats no normatives, cosa que la gent agraeix molt", explica Raquel Gonzaga.
La darrera de les inversions en medi ambient ha estat aquest any la construcció de 42 pous de captació geotèrmica i la instal·lació de 242 plaques
fotovoltaiques. D’aquesta manera la casa s’autoabasteix energèticament i ha reduït la petjada de carboni en un 82%. D’igual manera, la gespa i el jardí s’han condicionat per ser de baix consum hídric i suportar així amb poca aigua -que surt de la mateixa finca- les llargues èpoques de sequera que es preveu siguin cada cop més freqüents. Seguint aquest compromís social, quan el jardiner es va jubilar, la direcció va creure oportú contractar un centre especial de treball de persones amb diversitat funcional per a dur a terme el servei de jardineria i el manteniment de la finca.
Una proposta àmpliament reconeguda
Aquest estil d’actuació ha fet que la Casa Santa Elena rebi reconeixements contínuament. Per tercer any consecutiu ha estat reconeguda com a Empresa Socialment Responsable del Baix Empordà, distintiu que destaca el compromís per una ocupació de qualitat, la gestió sostenible dels recursos i la protecció del medi ambient, i ha rebut també el segell de Compromís de Qualitat Turística.
La Casa, com a exemple d'ecologia i transició energètica, va acollir el passat mes d’octubre la Jornada Captació d'energia geotèrmica i la seva aplicabilitat per a generar fred i calor en un establiment turístic, i també ha rebut l'acreditació Biosphere 2024, un reconeixement que avala el compromís d’empreses del sector del turisme amb la sostenibilitat i la conservació del medi ambient.
Treballant en aquest esperit, el projecte ha arribat a ser finalista al concurs “Ejemplo Empresarial #porelclima”, una iniciativa d’un sector que busca
implementar l’Acord de París en empreses, a més de rebre el Premi Cambra 2023 a la Sostenibilitat Turística. Internament, cal dir que la Casa disposa d’un Protocol per prevenir i abordar qualsevol forma d'assetjament, creant així un entorn segur i respectuós per a tothom.
La comunitat, pulmó espiritual de la Casa
De la mateixa manera que la Casa forma part intrínseca de Solius, també hi està arrelada la comunitat de les Religioses de Sant Josep de Girona que aquí està conformada per quatre consagrades acollidores i autèntiques que ofereixen el seu testimoni i pregària diària. Si bé la gestió de l’equipament és a càrrec dels dotze treballadors que duen a terme els diferents serveis (cuina, recepció, neteja manteniment…), les religioses aporten el carisma i valors de la Congregació al dia a dia de la Casa.
Els hostes que volen compartir una estona de pregària, conversa o qualsevol necessitat espiritual poden atansar-se fins al Mas Vicens, on viuen les
religioses, i on tenen l’església i conserven un petit museu de la Congregació. Solius és doncs un petit pulmó d’acollida i espiritualitat compartida plenament sostenible. Un indret únic i referent on passar uns dies de recés, formació, tranquil·litat o vacances enmig de la llum i dels colors de l’Empordà rere les passes de Maria Gay Tibau.