Divendres al vespre el Casal de l’Església de Manresa es va omplir amb motiu de la inauguració d’una nova exposició de ceràmica del Monestir de Sant Benet de Montserrat. L’abadessa Maria del Mar Albajar obria l’acte en una sala plena d’amics del Monestir, germanes benedictines, membres de la comunitat parroquial manresana i religiosos jesuïtes, claretians i vedrunes, entre d’altres. L’abadessa ressaltava "com són d’importants els textos i els relats per configurar qui som", lamentant sovint que a missa molts dels passatges protagonitzats per dones s’obvien i no es llegeixen. "La Regina ha fet un llibre amb dotze dones i les seves històries, per això és tan important el que ha fet, ressaltar dones que van entendre el missatge de Jesús", expressava l’Abadessa.
"Tot això que ara veieu va començar a finals d’agost, fa poc més de dos mesos". I és que aquesta nova exposició que s’acompanya d’un llibre escrit per la benedictina Regina Goberna ha estat un projecte ben recent. L’abadessa exposava com va sorgir la idea: "Volem reformar l’hostatgeria i d’aquí la Regina va proposar que cada habitació fos dedicada a una dona de l’evangeli amb unes grans ceràmiques". La cosa va anar modulant-se fins a esdevenir al final una nova proposta del taller: 12 ceràmiques dedicades a diverses dones protagonistes de l’evangeli.
12 ceràmiques i un llibre
La nova proposta del taller de ceràmica Sant Benet es basa en una col·lecció dedicada a dotze dones. Cadascuna d’elles és la protagonista d’una ceràmica de 60 centímetres pintada a mà a la gota, una tècnica molt complexa de la que Sant Benet de Montserrat n’és especialista. L’exposició s’acompanya d’un llibre de la mateixa Regina Goberna prologat per l’Abadessa, Goberna hi explica el paper de cada protagonista acompanyat d’una petita pregària que ha escrit la mateixa monja. Algunes de les protagonistes són Magdalena, Marta, Elisabet, la Cananea, la Samaritana, la Vídua pobra, la Sogra de Pere, o evidentment, Maria, la Mare de Déu. En paraules de l’Abadessa, "la Regina ha tornat a Galilea, el lloc del nostre dia a dia".
Les monges ja han rebut diversos encàrrecs de parròquies i particulars interessats en algunes de les ceràmiques presentades ahir. Cada ceràmica té un preu de 160 euros i la col·lecció completa, de 1920 €. El llibre, que es pot adquirir a l’exposició o bé al Monestir, té un preu de 15 €.
Coincidència de tres aniversaris
La inauguració va acabar amb un triple brindis mentre es feia el piscolabis. I és que aquest 2024 es dona la casualitat de tres aniversaris rodons. Els 90 anys de la germana Regina Goberna, els 70 de la Fundació del Monestir de Sant Benet i els 60 de l’inici del taller de ceràmica, l’obrador des d’on les monges han escampat la seva singular ceràmica arreu del món.
Regina Goberna, una monja ceramista
L’abadessa ressaltava la creativitat, l’energia i la vitalitat de la germana Regina Goberna que als seus 90 anys segueix dibuixant pel taller de ceràmica i proposant idees i nous projectes, com el llibre i l’exposició que es presentava. La germana Goberna, en el seu parlament, es posava tothom a la butxaca explicant les dones que surten a l’exposició i també les que no ha pogut encabir, però que igualment eren importants. En paraules d’ella, "són dones intrèpides, lliures, servicials, amoroses... que em van captivar". Acabava el seu parlament convidant tothom a marxar a casa amb el llibre i agraint a tots haver fet possible aquesta exposició a Manresa, principalment a les seves germanes de la comunitat: "Jo tinc moltes idees, però sense les monges de casa no faria res", sentenciava.
L’exposició podrà visitar-se de dilluns a dissabte de 19 a 21 hores fins al 28 de novembre, al casal de l’església de Manresa. El proper 22 de novembre, a les 19 h, la germana Regina Goberna oferirà la xerrada 12 dones de l’evangeli a la mateixa exposició on explicarà per què ha triat cadascuna de les dotze protagonistes que la van captivar i que ara són les protagonistes de la darrera proposta del taller de ceràmica de les benedictines de Montserrat.