Salta al contenuto principale
blog-mrocana-catalunuya-canta-bizantí

Dissabte i diumenge 5 i 6 d’octubre,  la parròquia ortodoxa  de la Protecció de la Mare de Déu acollia la vinguda del seu bisbe Mgr. Justí que té la seu a París i és el bisbe per l’Europa Occidental, del Patriarcat de Sèrbia. La seva vinguda coincidia amb la festivitat parroquial.

Sacerdots i acompanyants vinguts d’arreu de la Península i les illes Balears i Canàries, a més de ciutats de França, s’afegien a la festivitat, amb joia de l’amfitrió el rector de la Parròquia l’Arxipreste Martí. En aquesta celebració estigueren presents la directora d’ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona, Montserrat Puigdellivol, i la secretària Àngels Arrabal, que tingueren l’ocasió de saludar al bisbe.

El bisbe Justí visita la comunitat dos cops a l’any i sempre és un esdeveniment estimat. Coincideix amb la inauguració del nou Curs de Teologia i es reparteixen els diplomes dels estudiants. En aquest acte acadèmic es va fer la presentació d’un nou llibre sobre 'Gregori Palamàs en la Filocalia' de José Carte Rípodas, professor i traductor que sortirà a la llum a principis de l’any vinent.

El diumenge en la Divina Litúrgia, la gent del cor de diversa procedència, moldava, romanesa, russa, ucraïnesa, sèrbia, catalana… combinaren el cant bizantí,  en català, eslau i aquest cop, per la presència del bisbe, en serbi.

I així la melodia dels cants impregnen l’espai del temple amb gran força i espiritualitat, i la presència dels clergues, diaques, sotsdiaques,  acòlits i lectors, en total quinze... aquest dia fan de la celebració un acte molt solemne, juntament amb la presència de moltes famílies amb nens i nenes i molta gent jova...

Tot gira entorn de la Mare de Déu, ella és la veritable amfitriona i a ella li devem els nostres cants: “Avui celebrem la vostra lluminosa festa, Oh Mare de Déu, protegits per la vostra vinguda i tot contemplant la vostra venerable  icona us diem amb tendresa, cobriu-nos amb la vostra santa protecció, allibereu-nos de tot mal i pregueu al vostre Fill, Crist, Déu nostre, que concedeixi la salvació a les nostres ànimes.”

Al final de la Litúrgia es celebra la Slava , davant la icona de la Protecció de la Mare de Déu i la de la Resurrecció, és col·locat un pa especial, anomenat Slava, es una tradició molt específica de l’església ortodoxa sèrbia, que el bisbe beneeix i un cop, es parteix el pa per la meitat, es fa girar al contrari de les agulles del rellotge, “fora del temps”,  i,  els nens i nenes amb les seves mans, i ajuda del bisbe li donen les voltes, mentre que el cor acompanya amb els cants i el poble que s’apropa, allarga els braços col·locant-los en les espatlles de l’altra, formant així una cadena que enllaça els uns amb els altres.

Aquest any, abans del comiat, s’atorgà la Creu de Sant Sava -el més alt reconeixement-  a l’Arxipreste Stavrophor Joan per tota la seva tasca ministerial de més de cinquanta anys al servei de l’església, sent fundador d’altres parròquies esteses al llarg de la península Ibèrica. Un acte que resultà molt entranyable per tots que mostraren el seu afecte vers la seva persona, així com vers la popadia, la seva esposa.

Sí, quan a Catalunya es canta en bizantí, localment expressa la plenitud litúrgica cristiana de la tradició de l’església ortodoxa.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.