Salta al contenuto principale
Bombardejos Líban
Fotografia: Mans Unides.

MANS UNIDESEl centre Fratelli, on els germans de les congregacions La Salle i maristes treballen des de fa anys amb població refugiada siriana, es troba al cim d’un turó de la localitat de Rmeileh, situada als voltants de la ciutat libanesa de Sidó i a uns 35 quilòmetres de Beirut. Des d’allà, el germà de la congregació de La Salle, Guillermo Moreno, ha estat testimoni dels últims bombardejos que han dut a terme les Forces de Defensa d’Israel sobre el sud del Líban. "Dilluns 23 de setembre va ser un dia terrible a Fratelli. Vam sentir centenars de bombes i això va ser un caos", relata el religiós espanyol a Mans Unides.

L'Associació Fratelli treballa, principalment amb la població refugiada siriana de la ciutat de Sidó i voltants, des de fa més de 13 anys. I en fa vuit que Mans Unides acompanya aquesta tasca que té com a objectiu cobrir les diferents necessitats de nens, joves i dones que van haver de deixar tota la seva vida enrere en fugir de la guerra, a través de programes socioeducatius. Una tasca que, en una època de gran crisi social i de necessitat, acull i atén els libanesos més vulnerables.

La jornada del passat 23 de setembre va començar com qualsevol altra amb l'assistència dels nens a diferents activitats. Dues hores després van acabar els que assistien als cursos d'adaptació i, just aleshores, van començar uns bombardejos que, segons diversos mitjans, ja han deixat més de 500 víctimes mortals. En els primers moments de tensió, es va decidir que totes les professores havien de tornar a les seves llars "i allà va començar tot. Des de les onze del matí i fins a la nit va ser un no parar de bombes", assegura el missioner.

Cap d’aquestes bombes va caure on es troben el projecte i la casa de la congregació, perquè els objectius estaven a cinc o deu quilòmetres, però des de Fratelli podien veure-les, perquè les instal·lacions estan en un lloc elevat. "I ara al matí –explica Guillermo Moreno– es veuen algunes columnes de fum a la llunyania, però bastant cap al sud".

El religiós assegura que a la comunitat estan tots bé i han decidit quedar-se al Líban per seguir duent a terme la seva tasca, "encara que, el centre, en principi, romandrà tancat durant aquesta setmana. Perquè, tot i que sembla que ara la situació està tranquil·la, diuen que els bombardejos continuaran".

Des de la setmana passada la situació al país és molt complexa. Els hospitals viuen en el caos i els Fratelli s'han ofert a Càritas i a l'Ajuntament "per si cal acollir alguna família concreta que necessita ajuda, ja que estem disponibles per ajudar", assegura el germà Guillermo.

La tasca de Mans Unides i Fratelli

Recentment, Mans Unides ha aprovat un nou projecte de suport al programa de costura i confecció, dirigit a 90 dones refugiades sirianes vulnerables, que els permetrà augmentar les seves oportunitats de subsistència de manera que puguin mantenir els seus fills i la seva família.

Aquest programa, posat en marxa per Fratelli, té dos nivells de formació. Al final del segon nivell, a les graduades se'ls entregarà una màquina de cosir i alguns materials bàsics per començar el seu propi negoci. Per permetre la seva assistència al curs, el personal de Fratelli s'encarrega de la cura dels seus fills.

El projecte també donarà suport a 200 joves i adults, homes i dones sirians i libanesos, als quals es proporcionarà formació professional en cinc especialitats diferents com electricitat, mecànica, reparació de telèfons, cuina i perruqueria. Un cop finalitzada la formació, rebran un kit bàsic perquè puguin començar a treballar des de casa, unir-se a una empresa o muntar el seu propi negoci.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.