Aquest proper 7 de setembre farà 51 anys que un grup de sis monges del monestir de Sant Pere de les Puel·les van arribar al Santuari de Puiggraciós. Des d’aquell llunyà setembre de 1973, un total de setze monges d’aquest monestir han deixat la seva empremta a Puiggraciós. Conscients de la importància del fet va constituir-se una comissió d’actes per celebrar el mig segle de presència benedictina en aquest santuari, talaia natural i espiritual del Vallès.
La comissió -formada per les monges que actualment hi resideixen i persones dels diferents grups que s’aixopluguen al Santuari- ha estat l’encarregada d’organitzar tot d’actes que han omplert i reforçat l’espiritualitat i la projecció cultural del Santuari, situat a cavall de l’Ametlla del Vallès, la Garriga i Figaró.
Per aquest motiu, el proper cap de setmana del 7 i 8 de setembre -coincidint amb la celebració de les Mare de Déus trobades- es duran a terme els darrers actes d’aquesta efemèride amb els que es tancarà l’aniversari.
Dissabte nit, a dos quarts de deu, tindrà lloc la celebració d’una Vetlla de pregària amb el lema ‘Caminem amb esperança’, una pregària que s’ha dut a terme d’ençà que les monges hi van arribar. Està previst que hi participin varis capellans dels pobles de l’entorn i amics del Santuari així com molts fidels de la rodalia. En acabar es compartirà fraternalment coca i cava.
Diumenge a les deu del matí tindrà lloc l’eucaristia dominical en acció de gràcies –que coincidirà amb la missa d’inici del mil·lenari de Montserrat- i que estarà presidida pel provincial dels escolapis catalans, el pare Jordi Vilà, celebrant habitual de les eucaristies de diumenge a Puiggraciós. Per aquest motiu s’ha convidat als alcaldes dels pobles de l’entorn a participar-hi. En acabar la missa tindrà lloc un concert dedicat a Pau Casals per la violoncel·lista garriguenca Mariona Camats i un petit refrigeri posarà el punt i final.
Un any ple d’activitats
Des del passat mes de setembre de 2023 el Santuari ha acollit múltiples actes religiosos i socioculturals per celebrar el mig segle de l’arribada de les monges. Caminades, conferències, concerts així com altres actes singulars com la ballada de sardanes de l’1 de gener a les 7 del matí, una activitat que va reunir centenars de persones disposades a rebre el nou any a la sortida de Sol al Santuari. La commemoració dels 30 anys dels Incendis als Cingles de Bertí, la recitació del Poema de Nadal o la Trobada de monges benedictines catalanes han estat alguns dels molts actes organitzats, alguns dels quals es repetiran anualment per la seva bona acollida.
Els 50 anys de presència benedictina, en un llibre
El passat mes de desembre va tenir lloc a la Garriga la presentació del primer volum dels ‘Quaderns d’estudis garriguencs’. Un dels capítols del llibre està dedicat a repassar la trajectòria del cinquantenari de presència benedictina a Puiggraciós, des de la preparació de la seva arribada -que va sortir com a demanda dels capellans de la zona- fins a dia d’avui. La revista Vallesos també s’ha fet ressò d’aquesta efemèride dedicant un dels darrers números a l’aniversari de l’arribada de les monges.
Una altra de les fites aconseguides durant la celebració del cinquantenari ha estat la declaració del Santuari com a Bé cultural d’Interès Local pel consell comarcal del Vallès Oriental, una aprovació que va tenir lloc el passat mes d’octubre i que referma la importància d’aquest Santuari marià tant estimat i que mira el futur amb esperança i com a exemple de col·laboració i de compromís entre laics i monges.
Una nova associació per projectar el Santuari
Un dels fruits que deixarà la celebració dels 50 anys de l’arribada de les monges serà la constitució d’una nova associació que sota el nom ‘Amics del Santuari de Puiggraciós’ s’està gestant i que es presentarà en breu per tal d’ajudar a reforçar la vessant religiosa i cultural del Santuari. Formada per les monges, amics del Santuari i per totes aquelles persones que vulguin formar-ne part i associar-s’hi, la nova entitat pretén augmentar el compromís i vincle humà amb Puiggraciós així com fer possible nous projectes en pro del Santuari i alhora assegurar-ne el manteniment i conservació.