La Companyia de Jesús a Catalunya treballa des del 2012 amb la Fundació Vicki Bernadet per assessorar-se en formació i prevenció de l’abús sexual i de poder a totes les seves escoles. Dotze anys després, i amb voluntat d’atendre millor a les víctimes d’abús, la Companyia treballarà també amb l’Associació Betània per gestionar la reparació i aprofundir en les accions de justícia restaurativa que ja duen a terme.
Aquest és un dels set compromisos que la Companyia ha explicat aquest dijous al matí en roda de premsa davant dels mitjans de comunicació. Durant la presentació, de més de dues hores, s’ha explicat la investigació i anàlisi elaborada pel bufet d’advocats RocaJunyent, en què apareixen 145 denúncies sobre 29 religiosos i 15 laics des de 1948. És per això que la Companyia pren set compromisos per reparar les víctimes malgrat que un gran nombre de casos ja no tenen recorregut penal.
Un procés d’investigació engegat fa un any i amb la voluntat “d’esclarir la situació, anar a fons en el procés i no fer-ho sols”, ha reconegut Enric Puiggrós, provincial dels Jesuïtes a Espanya. És per això que la Companyia ha externalitzat tot el procés a empreses especialitzades, inclòs el procés d’entrevistes a víctimes i a victimaris – persona que ha causat víctimes -, i també la reparació restaurativa de les víctimes que la gestionarà l’Associació Betània.
Aquesta Associació se suma a la col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet, que des del 2012 ja assessora en formació i prevenció a les escoles de la Fundació Jesuïtes Educació. “Gràcies al treball amb la Fundació abans del 2010 no es denunciava cap abús fins passats molts anys”, ha explicat Pau Vidal, delegat dels Jesuïtes a Catalunya. “Ara amb els protocols i les formacions engegades el temps s’escurça i la prevenció és major”, ha reconegut.
Amb l’Associació Betània, però, la Companyia revisarà el sistema de reparacions econòmiques a les víctimes, per agilitzar el procés, perquè hi puguin accedir més persones, i perquè es puguin revisar les quantitats de les indemnitzacions, “que actualment no tenen cap barem fixat en l'àmbit estatal”.
La investigació presentada avui també conclou que “jurídicament no es pot parlar d’encobriment per part de la Companyia”, ha afirmat Joan Roca, advocat, president executiu i soci del bufet RocaJunyent. “Sí que hi va haver una clara omissió del dret d’ajuda a les víctimes”, ha matisat. És per això, explica Pau Vidal, que la Companyia “es compromet a dur a terme processos interns d’assumpció de responsabilitats i de reparació a les víctimes”, siguin públics o privats, “el que les víctimes decideixin i necessitin”.
Malgrat la prescripció o la mort del victimari en molts dels casos, ha reiterat Vidal, “assumim i assumirem plenament la responsabilitat moral de reparar totes les víctimes”. En més de la meitat dels casos sorgits la Companyia ja l’està acompanyant “d’una manera o altra”, han explicat.
Un primer pas de reparació pública ha estat reconèixer en veu alta el nom i cognoms de 14 d’aquests victimaris, que sumen 102 denúncies tots ells. “La Institució va fallar, no vam escoltar les víctimes, no hi eren els mecanismes de prevenció i el silenci imperava, és inacceptable”, ha afirmat contundent Vidal de nou. “Em produeix com a delegat actual vergonya i un gran trasbals personal”.
En la línia de seguir esclarint els fets, la Companyia també farà arribar de manera imminent al Ministeri Fiscal els 6 casos que podrien ser constitutius de delicte i que no estarien prescrits.
Ara bé, malgrat reconèixer en reiterades ocasions la xacra i gravetat d’aquests fets, Pau Vidal també ha demanat no estigmatitzar tot un col·lectiu, els religiosos i laics de la Institució. “No podem canviar el passat, però l’hem d’assumir i treballar per un futur exemplar”. Avui, ha reconegut, “fem un pas més”.
Un pas d’un llarg camí per esclarir una xacra que era fruit, en molts casos, d’una cultura antiga “d’abús de poder, de barreres per trencar el silenci, i d’un tabú social que impedia parlar quan tocava”. Així ho ha reconegut també en la seva exposició Pilar Polo, psicòloga i responsable de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet. “El silenci és control, allà on hi ha poder hi ha més control”, ha explicat.
“Fa anys la societat tenia com a tabú parlar d’abús sexual, i més en l’àmbit dels menors”, ha explicat. “Cal posar nom a les coses, encara que costi”. La Fundació fa dotze anys que treballa amb la Companyia de Jesús en aquest àmbit. “És un exemple de bona praxi, dotze anys generant una cultura on no existeixi el silenci”.
La presentació de la investigació sobre els casos d’abusos sexuals dins la Companyia de Jesús ha comptat amb la presència d’algunes víctimes protagonistes d’un documental que esperaven a les portes de l’edifici. Han explicat als mitjans com la Companyia no els havia permès l’entrada a la presentació, pensada únicament per a la premsa, així com algunes de les demandes que feien arribar a la Companyia. Els jesuïtes han assegurat que estan disponibles per reunir-se amb aquestes víctimes.
*Si necessiteu contactar amb algun servei d'atenció a les víctimes d'abusos en l'Església, podeu trobar la manera de fer-ho aquí.