Aquest dijous ha mort sobtadament als 56 anys l’emprenedor i fundador de Barcelona Multimèdia Antoni Matas Dalmau. La seva trajectòria professional està associada a la difusió de la Bíblia a través de múltiples formats amb les il·lustracions de Picanyol.
El funeral serà aquest diumenge a les 10 del matí al Tanatori de les Corts de Barcelona.
Enginyer per la UPC just en acabar els estudis de management a Esade, el 1994 Toni Matas va posar en marxar Barcelona Multimèdia. L’empresa va ser pionera en la producció digital i multimèdia. En format DVD i després on-line va crear diversos jocs dirigits principalment als infants amb la línia gràfica de Picanyol, l’autor d'Ot el Bruixot. Les temàtiques dels jocs interactius van abraçar els clàssics com Ulisses o personatges populars com Antoni Gaudí o Salvador Dalí. La dimensió internacional d’aquestes temàtiques li va permetre obrir l’empresa al mercat mundial i alhora portar al català productes multimèdia d’altres països.
Però la gran passió que tenia conjuntament amb Picanyol la va desplegar amb la divulgació bíblica. Barcelona Multimèdia va produir en diversos formats continguts infantils sobre personatges religiosos, sants com Francesc d’Assís i Ignasi de Loiola, o llibres sobre la Missa, el Credo, el Parenostre i les Benaurances.
L’èxit més clar d’aquesta aposta divulgativa va arribar amb La Bíblia dels Nens, primer en format animat i després en llibre. L’obra va ser traduïda a diversos idiomes i va ser prologada pel cardenal Gianfranco Ravasi. La traducció a cinquantena de llengües i set milions de descàrregues van avalar la dedicació de Picanyol i Matas a aquest projecte. Amb el dibuixant també va crear altres obres i va publicar alguns títols de literatura infantil. Però acostar la bíblia als nens va ser el seu gran apostolat.
El projecte de Barcelona multimèdia va ocupar 25 anys de la seva trajectòria professional, fins al 2019. Però després d’aquesta etapa no va abandonar la innovació i va posar en marxa les empreses Persualia i Superalia, especialitzades en màrqueting i en la implantació de la intel·ligència artificial en el sector de la comunicació.
En el record que feia de Picanyol quan va morir el 2021, Toni Matas li deia que podia descansar al cel “fins que jo arribi”. “No dubto que continuarà treballant, per això la seva millor obra tot just comença ara. Al cel la retrobem!”, concloïa Matas amb una sentència que també és plenament aplicable a la seva vida.