Salta al contenuto principale
Cassià IBEC

DGAR / CRLa Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de la Presidència ha atorgat l'11è Memorial Cassià Just a la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) per la seva tasca en favor de la llibertat religiosa i de pensament, a una participació rigorosa en el camp humanístic i en la defensa i promoció de la llengua catalana.  Aquest reconeixement també ha volgut valorar el lideratge femení de Noemí Cortès Roca, pastora de l'Església Evangèlica de Gràcia, qui ha treballat durant molt de temps per la igualtat de gènere en el  món protestant.

El guardó, a més, suposa una reconeixença vers el protestantisme, que després d'una forta persecució durant el franquisme, és avui, per història i per nombre de comunitats, la principal minoria religiosa de Catalunya. L'acte de lliurament del memorial es durà a terme el 18 de juliol al Palau de la Generalitat, estarà presidit per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà i la glossa a l'entitat guardonada anirà a càrrec de Josep-Lluís Carod-Rovira.

 

Normalització i foment de la llengua catalana

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) és una referència per a tot el món protestant a Catalunya i una institució oberta a les altres confessions i a la societat catalana en el seu conjunt. Des de la seva creació, ha tingut com a principal objectiu editar les Escriptures i divulgar reflexions sobre l'evangeli en català des de l'òptica protestant. 

Actualment, afronta el repte de seguir publicant  en català, en un moment en què la presència de la llengua ha reculat al conjunt d'esglésies i comunitats protestants del país. La seva tasca per la normalització i l'ús de la llengua catalana en l'àmbit evangèlic s'evidencia en la gran quantitat de publicacions que la Institució ha realitzat en català. De fet, moltes de les seves publicacions han estat la base de moltes comunitats protestants i evangèliques de Catalunya per poder dur a terme la seva activitat pastoral en català. 

El 16 de febrer de 1966 es constitueix la Fundació Bíblica Evangèlica de Catalunya, embrió de l’actual Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya  amb l’objectiu de fer arribar els textos bíblics a la societat catalana en la llengua pròpia. El 1967 la creen la comissió per la traducció del Nou Testament del grec al català.  L'any 1968 apareix Presència Evangèlica, la primera revista protestant editada íntegrament en català i que amb el temps ha esdevingut la revista de capçalera de bona part dels protestants de Catalunya, i que continua editant-se avui dia en format digital. L’any 2000 la IBEC va editar La Bíblia.

Memorial Cassià Just

L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just, amb la voluntat de reconèixer persones o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.

El guardó del Memorial Cassià Just consisteix en una obra d’art original. Enguany, l'artista que ha rebut l'encàrrec de crear l'obra del guardó ha estat l'escultor Lau Feliu.

Guardonats d'edicions anteriors

En edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat Elisabeth Attar Lheure, de la comunitat Bahá'í, pel seu compromís a favor del dret a la llibertat de pensament, de consciència, de religió i del diàleg interreligiós; el pare Joan Botam pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals; la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; el cardenal Carlo M. Martini, pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats; la germana  Teresa Losada, per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la  Comunitat de Taizé, pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.