Salta al contenuto principale
caixaforum-aniversari-fundacio
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació “la Caixa” El primer any de funcionament, la plataforma CaixaForum+ ha superat els 170.000 subscriptors registrats, amb una mitjana de 12.000 nous cada mes. Des que va començar, la plataforma especialitzada en difusió cultural i científica ha suscitat a més un interès altíssim, que es concreta en els més de 2,6 milions de visites rebudes entre el web i l’app aquest primer any.

Amb relació al perfil mitjà dels subscriptors de CaixaForum+, el 94 % viuen a Espanya, seguits pels que procedeixen d’Argentina, Mèxic i Colòmbia. En total, la plataforma té subscriptors a més de 80 països. Pel que fa a l’edat i el gènere, la franja majoritària és la que comprèn dels 46 als 60 anys, que constitueix el 68 % del total; la divisió per gèneres mostra una audiència molt equilibrada (53 % de dones, davant del 47 % d’homes).

En aquest primer any, els subscriptors han consumit més de 200.000 hores de contingut. Els títols més vistos o escoltats són els que pertanyen a les arts visuals i plàstiques, i també els relacionats amb la música. En total, totes dues disciplines cobreixen el 50 % de les visualitzacions de CaixaForum+. Respecte dels formats, el llargmetratge documental domina per sobre d’altres formats com les sèries, les entrevistes o els pòdcasts. Dins dels documentals, els de caràcter biogràfic són els que han despertat més interès.

Algunes de les produccions originals de CaixaForum+ han estat seleccionades en prestigiosos certàmens nacionals i internacionals

Amb el llançament de CaixaForum+, la Fundació ”la Caixa” ha volgut omplir un buit en l’oferta audiovisual de no ficció del nostre país, i en només un any s’ha fet un espai en el complex ecosistema de les plataformes de continguts audiovisuals a Espanya amb la seva aposta per una programació gratuïta i de qualitat. Durant aquests primers mesos de vida del projecte, la plataforma no ha parat de sumar continguts fins a arribar als 1.500 en l’actualitat, amb l’objectiu de convertir-se en la plataforma de referència en el món cultural i en la divulgació científica en llengua castellana.

Al llarg d’aquest primer any, CaixaForum+ ha estrenat un total de 188 títols de formats molt diversos: sèries i llargmetratges documentals, entrevistes, pòdcasts, curtmetratges, diàlegs i debats, concerts, espectacles, etc. D’aquests, pràcticament la meitat (46 %) són produccions originals de la plataforma, la qual cosa demostra tant el compromís de la institució per la generació de continguts culturals i científics, com el suport als productors i creadors nacionals. Alguns dels títols més vistos a CaixaForum+ formen part d’aquesta producció original, com les sèries Booklovers (el més vist de l’any), Icones de la ciència o Fanzilona.

L’oferta de CaixaForum+ s’ha anat ampliant amb la incorporació constant de continguts de més d’una vintena de col·laboradors: museus, festivals i institucions culturals nacionals i internacionals de referència, com ara el Museo Nacional del Prado, la Fundació Joan Miró, el Museo Guggenheim Bilbao, L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Festival de Granada o el Temporada Alta, entre molts d’altres. A més, la plataforma ha estat la seu online de festivals tan consolidats com l’In-Edit, dedicat al cinema documental musical, o el Moritz Feed Dog, centrat en les pel·lícules documentals sobre moda.

Algunes de les produccions originals de CaixaForum+ han estat seleccionades en prestigiosos certàmens nacionals i internacionals, com el Festival de Màlaga, el Serielizados Fest, el Temporada Alta o el Festival Internacional de Cine de Cali o l’In-Edit.

CaixaForum+ el 2024

El 2024 arriba carregat de nous continguts de qualitat vinculats al coneixement, a la ciència i a la cultura. La programació del 2024 de CaixaForum+ també està caracteritzada per la varietat de propostes que conformen la seva producció original.

CaixaForum+ mantindrà, el 2024, l’aliança amb diverses institucions i agents culturals, tant nacionals com internacionals, i alhora incorporarà nous socis i aliats. Entre les noves col·laboracions, CaixaForum+ s’aliarà amb PHotoESPAÑA per estrenar la sèrie documental sobre fotografia ¿Qué miras?, composta de sis episodis. També són nous aliats de CaixaForum+ per a aquest 2024 el Festival de Màlaga, la Fundación Thyssen-Bornemisza, el MACBA i la Casa Àsia, entre molts d’altres.

La plataforma continuarà sent la seu online del Festival In-Edit, així com del Moritz Feed Dog, i també, per primera vegada, del SUNCINE - Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient. Festivals com el DocsBarcelona o el DART - Festival de Cinema Documental sobre Art de Barcelona i distribuïdores com A Contracorriente Films consoliden la relació amb CaixaForum+ amb nous projectes de comissariat que portaran a la plataforma alguns títols imprescindibles del documental i de la ficció cinematogràfica contemporanis, i també de la història del cinema.

Aplicació per als televisors intel·ligents

Se sumarà així a l’aplicació ja disponible per a dispositius mòbils i tauletes, tant per a iOS com per a Android, i també a l’accés a través del web caixaforumplus.org.

Una altra de les novetats vinculades a la tecnologia és que l’app de CaixaForum+ pròximament posarà al servei dels subscriptors la possibilitat de descarregar els continguts perquè els puguin visionar sense connexió a internet.

Les novetats no sols concerneixen l’àmbit tecnològic, sinó també l’expansió territorial de la plataforma: CaixaForum+ arribarà a Portugal el maig de 2024. El web de CaixaForum+ a Portugal presentarà una interfície completament en portuguès i oferirà els continguts subtitulats en el mateix idioma. A més, CaixaForum+ a Portugal disposarà de continguts de producció pròpia i de caràcter local, a banda de noves produccions en col·laboració i aliances estratègiques amb les institucions culturals principals del país.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.