Espai pintat, espai reconstruït a la pintura mural medieval (segles IV-XIII), del 13 al 15 de setembre de 2023
l Museu Nacional acull la segona edició dels Incontri Mediterranei (Trobades Mediterrànies), la primera edició de les quals es va portar a terme a Roma l’any 2019. Aquest és un ambiciós congrés internacional sobre art medieval que neix de l’estreta col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar l’estudi i la caracterització dels fenòmens artístics del Mediterrani medieval, la circulació de repertoris i artistes, així com els rics processos d’intercanvi que els distingeixen.
En aquesta trobada es debatrà sobre com funcionava la distribució temàtica i la percepció de l’espai en una església pintada entre els segles IV i XIII a tota la Mediterrània, des de Terra Santa, Egipte, Xipre, Grècia, Itàlia i França fins a la península Ibèrica. Així mateix, s’abordaran les estratègies que han desenvolupat els museus i els llocs originals per ajudar l’espectador a reconstruir aquesta experiència.
Participen en aquest congrés ponents d’institucions museístiques i del patrimoni (el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Byzantine Museum de Nicòsia i Monuments historiques de França), i d’universitats (Cleveland, Atenes, Ais de Provença, Roma, Milà, Florència, Bolonya, Urbino, Verona, Catània, Universidad Complutense de Madrid i Universitat Autònoma de Barcelona).
El museu ha iniciat el 2023 un cicle de projectes de dimensions i formats diversos relacionats amb la col·lecció d’art romànic que, per la complexitat i les característiques especials d’aquest conjunt únic d’obres, s’allargarà fins al 2025. Aquest congrés és un dels quatre projectes que se celebraran el 2023, en què es combinaran aspectes patrimonials, de conservació de la col·lecció, nous espais i incorporacions, amb dos projectes a les valls d’Àneu i Boí. Tots ells s’emmarquen en el context del centenari del redescobriment, l'arrencament i la museïtzació de les pintures murals romàniques, així com de la formació del nucli principal de la col·lecció actual d’art romànic i del museu mateix. Per saber-ne més, consulteu el web https://www.museunacional.cat/mesromanic/.
Inscripcions gratuites. Faci clic aquí per anar al formulari d'inscripció »
Conegui el comitè científic
Jordi Camps
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Manuel Castiñeiras
Universitat Autònoma de Barcelona
Anna M. d'Achille
Sapienza Università di Roma
Antonio Iacobini
Sapienza Università di Roma
Marina Righetti
Sapienza Università di Roma
Organitzat per
Museu Nacional d’Art de Catalunya, Sapienza Università di Roma i Universitat Autònoma de Barcelona (Grup Recerca Consolidat Magistri Cataloniae 2017-231).