Salta al contenuto principale

Editorial 88

A L’Agulla tenim el costum de redactar l’editorial després d’una llarga i reposada tertúlia al voltant d’un cafè. Contrastem experiències, busquem el consens, divaguem una estona, passem d’un tema a l’altre... No sempre és fàcil seguir el fil. Ni fer-ne una síntesi.

Aquesta vegada constatàvem com en els nostres ambients –cristians, militants en associacions diverses de l’esquerra en general– costa mantenir la coherència entre allò que és políticament correcte i allò que tenim arrelat al cor, o a les vísceres. Una cosa és el discurs públic i una altra allò que expressem els militants de base. I veiem, per posar un exemple, com ens costa assumir amb naturalitat i sense prejudicis la immigració: als partits, als sindicats, a les associacions, entre el veïnatge i també dins les comunitats cristianes. O com és de difícil posar el bé comú per damunt dels interessos particulars o de grup. O, senzillament, constatem com la gratuïtat de la militància queda sovint enterbolida també dins de les nostres organitzacions per una recerca del benefici personal o per l’exigència d’un reconeixement explícit expressat en una forma o altra de gratificació.

Al costat d’això descobrim com al nostre voltant creixen i s’articulen noves formes de lluita, que busquen altres maneres d’organitzar-se, més assembleàries (que no és sinònim necessàriament de més democràtiques) i que sovint desconfien, de vegades amb raó, de les associacions tradicionals. Signe també d’un relleu generacional no sempre fàcil. Són símptomes d’una voluntat de renovació social i democràtica que celebrem i que sovint roman invisible en els grans mitjans de comunicació. Un signe de vitalitat que ha de madurar, que ha de poder recollir l’experiència i els fruits de generacions anteriors, i que alhora pot aportar aire fresc i noves creativitats. Perquè ens necessitem mútuament.

Però per donar fruit, ens cal a uns i a altres aprofundir en la complexitat dels problemes i evitar demagògies, viure a fons la fraternitat, afrontar les dificultats per assumir els valors que proclamem i que no sempre vivim, confiança mútua, generositat i gratuïtat, voluntat participativa i respecte democràtic. Valors tots ells que no porten segurament a un èxit immediat, però que posen les bases d’una transformació social més profunda i més sòlida, valors que es poden viure des de la senzillesa i que són a l’abast de tothom, valors on els cristians reconeixem l’Evangeli. Malgrat l’aparent indiferència, o la por al fracàs, o la fragilitat de les eines dels qui no tenim poder, són aquests valors els que realment poden transformar el món.

Temàtica
Territori
Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.