Salta al contenuto principale

(Bisbat de Lleida) La Diòcesi de Lleida aposta d’una manera decidida per les noves tecnologies i les xarxes socials. Així ho ha manifestat el bisbe de Lleida, Joan Piris, en el decurs de la presentació de la XLVII Jornada Mundial de les Comunicacions Socials en una roda de premsa amb als mitjans de comunicació, celebrada a la Casa de l’Església (Acadèmia Mariana).

Piris ha explicat que per dur a terme l’evangelització s’han d’aprofitar els nou portals, la nova plaça pública que han generat les xarxes socials, “on les persones comparteixen idees, informacions, opinions i on, a més a més, naixen noves relacions i formes de comunitat”.

Enguany la jornada de la comunicació, que es celebrarà el 12 de maig, està dedicada precisament a les xarxes socials, sobre l’ús de les quals el bisbe Piris és conscient que hi ha un risc, però “un risc que cal córrer”, perquè no es pot estar d’esquena a la realitat, ni posar-li entrebancs. Monsenyor Piris ha afirmat que el món de la comunicació digital no és virtual ni irreal, “és tan real com nosaltres mateixos”, d’aquí que haguem de conèixer el llenguatge de les noves tecnologies i fer-ne ús per poder comunicar-nos millor”.

El nostre bisbe ha dit que l’Església de Lleida està en condicions de servir a la nostra gent amb les noves tecnologies i ha anunciat la voluntat d’anar més enllà en encarregar un pla de comunicació per la Diòcesi. “Hi ha moltes coses positives que podem aportar a la societat, com l’evangelització, però que no arriben o no sabem com fer-ho arribar d’una manera eficient, per diversos motius, entre altres per no saber utilitzat un llenguatge adient”, ha comentat.

En fer al·lusió a aquest assumpte, el pastor de la Diòcesi deia que no estava inventant res. “El Concili Vaticà II, fa cinquanta anys, ja parlava que tota la vida l’Església ha fet el que ha fet Déu: comunicar-se en el llenguatge de l’experiència real de les noves tecnologies, segons la cultura pròpia de cada època”.

Balanç

Durant la roda de premsa, també es s’ha fet balanç de la Delegació dels Mitjans de Comunicació Social de la Diòcesi de Lleida. El seu delegat, Carles Sanmartín, ha marcat com objectius el seguir potenciant la informació tant interior com exterior que es genera des de la institució.

Mossèn Sanmartín ha explicat que per dur aquesta tasca es comptava amb la col·laboració d’una trentena llarga de voluntaris i que també s’havia contractat un periodista.

El delegat de Comunicació ha repassat la tasca feta al llarg dels darrers dotze mesos, des de la classificació i digitalització de 206 vídeos de la videoteca dels anys 1988-2011, fins a la producció d’uns altres 73, que recollien les recents entrevistes, tertúlies i notícies de la Diòcesi i que es podien consultar a través del web. Aquesta pàgina d’internet ha rebut una mitjana de 1.500 visites diàries, més de mig milió en tot l’any.

Mossèn Sanmartín també ha esmentat que la pàgina del Bisbat a Facebook, ja era una realitat i disposava de 231 seguidors, així com el fet recent d’haver obert un compte a twitter.

Els estudis de ràdio del Bisbat han produït 34 programes De Bat a Bat, entre el setembre de 2012 i maig d’enguany, espais que s’emeten per les emissores de Cope Lleida, Ràdio Estel-Principat, Ràdio Almacelles i Ràdio Alpicat. Els 3.000 exemplars del Full Dominical i el cicle de pel·lícules de cinema familiar, al qual han assistit una mitjana de 75 persones, han estat altres de les dades del balanç de la Delegació de Comunicació del Bisbat.

Habitatges del Seminari

Durant la roda de premsa, els periodistes s’han interessat per l’estat del projecte dels habitatges socials a l’antic Seminari per a famílies desnonades. Monsenyor Piris ha informat del bon ritme que anava el projecte, que va superant entrebancs administratius i burocràtics, i s’ha mostrat confiat que abans d’un any algú pugui començar a fer-ne ús, d’aquests habitatges.

El bisbe Piris també s’ha congratulat de la creació del Fons Solidari per la Inclusió, una iniciativa de la Xarxa d’Entitats Cristianes i d’Acció Caritativa, i ha condemnat qualsevol tipus de violència quan els periodistes li han preguntat la seva opinió sobre els escrache realitzats per les plataformes d’afectats per les hipoteques contra alguns polítics.

“La violència no m’agrada i si aquestes accions es produeixen de forma violenta, doncs no m’agraden; però ull també han estat violentes les maneres que han patit aquestes famílies quan han estat fetes fora de casa seva. Jo crec que el camí no es la violència. La pressió pot ser una altra cosa, però com s’aplica. La recollida de signatures per la iniciativa legislativa popular, més d’un milió, sembla ser que no han servit de res. Potser aquí hem de demanar explicacions a molta gent. Als polítics, als banquers i potser a més gent encara”, ha dit Piris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.