Salta al contenuto principale
(David Casals/CR) La Khanucà s una de les festes més alegres del calendari hebreu: marcada per l'encesa de les llums i la degustació d'unes postres molt característiques dels dies en els que dura aquesta festa: els 'Sufganiot', similars als bunyols.
Catalunya Religió va assitir el passat dissabte a la festa que vàries entitats jueves i dues de les comunitats (kefilá) van fer en un hotel de Barcelona, on amb música i ball, es va encendre la primera de les esmelmes del canelobre tradicional d'aquesta data.
Aquesta festa dura vuit dies i se sol celebrar al mes de desembre i es recorda un miracle que s'explica als relats dels Macabeus, dos llibres que no formen part de Torah jueva ni de la Bíblia protestants, però sí de les escriptures catòliques, perquè és un llibre anomenat 'deuterocanònic' juntament amb Tobies, Judit, Ester Grec, Daniel Grec, Saviesa, Siràcida i Baruc.
La festivitat recorda el miracle de les reserves d'oli que es feia servir per fer funcionar les lluminàries del Temple de Jerusalem: tot i que només quedaven per un dia, finalment van acabar durant vuit, i per això s'encenen durant vuit dies les espelmes d'un canelobre amb nou terminacions, una per cada dia més una extra situada al centre.
Segons la tradició, els fets van tenir lloc fa gairebé 2.200 anys, i Khanucà és una festivitat secundària en el calendari hebreu, ja que les més importants són Rosh Hashana (Any Nou), Iom Kippur (Dia del Perdó), Sucot (Festa dels Tabernacles), Pesaj (Pasqua) i Shavout (Pentecosta).
Celebració a Barcelona
Aquest dissabte, es va celebrar en un hotel de Barcelona l'inici de la Khanucà primer, es va fer el ritual d'encesa de les espelmes, i després, es va cantar una cançó tradicional en 'ladino', la llengua que parlaven els sefardites, els jueus que van viure a la península fins a la seva expulsió, el 1492.
En l'acte s'ha de destacar la gran presència i protagonisme de les dones: no l'organitzava pas una comunitat ortodoxa o ultraortodoxa, sinó dues de progressistes, i prova d'això és que una dona va presidir l'acte i dues dones més van beneir les espèlmes.
El punt central de l'acte el va protagonitzar l'Institut de Música Jueva de Barcelona, que aquest 2012 ha celebrat el seu cinquè anivesari des de la seva fundació. "Vam fer la primera actuació al 2008 i no hem parat de créixer", va explicar el seu director, Mario Zareceansky, recordant que hi hagi una placa d'homenatge a Vallcarca, a la casa on va viure temporalment el compositor, teòric i pedagog jueu Arnold Schünberg, qui es va refugiar a Barcelona abans d'emigrar als EEUU.
En el concert, acordió, bateria, saxo, guitarra, clarinet, veu, violí i acordió van interpretar peces tradicionals jueves amb toc de Swing. De fet, la cantant va indicar que dies més tard faria un concert de Swing a una sala de Barcelona, però aquest cop de nadales, i va recordar que hi ha compositors de nadales molt populars al món anglosaxó que són d'origen jueu: aquest és el cas de 'white Christmas', cançó nadalenca per excel·lència als Estats Units i i que va popularitzar-se amb èxit als anys 40, escrita per Irving Berlin, d'origen jueu.
Altres actes
Altres actes per conmemorar la Khanucà tindran lloc el proper 13 de desembre, a les 19h a la Plaça de Sant Jaume, on s'encendran també les espelmes. Allí hi havia el Call, el lloc on vivien els jueus a la Barcelona medieval, per tant és per la comunitat jueva un espai carregat de simbolisme.
A Girona, on el Patronat del Call realitza moltes activitats culturals, presenten aquest dijous el llibre "Els jueus de Girona i la seva organització. Segles XII-XV", de Jaume Riera i Sans. L'acte serà a les 19.30 hores, als nous espais del Museu d'Història dels Jueus.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.