Activitat de la Setmana de l’Antropologia (VI Edició) · DEL 5 AL 12 DE NOVEMBRE DE 2021 · En el marc del programa Etnologia en Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI).
Formulari d’inscripció
A càrrec de: Sandra Anitua (GREMHER/UB, UOC), Anaïs Madera (GREMHER/UB, GIRRPO/ICA), Marc Sierra (UB, ICA), Claudia Gordillo (GREMHER/UB, ICA).
Coordina: Victòria Badia (UAB, GREMHER/UB, GIRRPO/ICA) i Anaïs Madera (GREMHER/UB, GIRRPO/ICA).
Al contrari del que semblava predir el procés de secularització de les societats modernitzades, que intentava relegar l’experiència del sagrat a l’esfera privada i íntima, la relació dels éssers humans amb allò no accessible a través dels sentits, considerat invisible i numinós, segueix estant present en diversos aspectes de l’àmbit social, de la quotidianitat, conformant estils de vida que no separen religiositat i ciència. L’experiència mística pot formar part de processos socials, de recerca espiritual i presa de consciència, individual i col·lectiva, més enllà dels tipificats com a religiosos. També es pot trobar en formes de resistència i violència. La transcendència està a tot arreu i enlloc: existeix una sacralització d’entorns profans i, alhora, una desacralització de pràctiques considerades sagrades.
Partint d’investigacions en curs, en aquesta taula rodona es pretén plantejar un debat i reflexionar sobre diferents formes d’espiritualitat i relacions amb allò transcendent, així com evidenciar algunes de les línies de recerca respecte a aquestes temàtiques que s’estan duent a terme, des d’una perspectiva antropològica, actualment a Catalunya.
Organitza: Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies Religioses (GREMHER/UB), Grup d’Investigació Religió, Ritual i Poder (GIRRPO/ICA)