ARQUEBISBAT DE TARRAGONAL’arxidiòcesi de Tarragona ha posat en marxa aquest curs 2024-2025 totes les activitats per a la implantació de les unitats pastorals (UPA), que possibiliten una transformació missionera de les parròquies i comunitats. La necessitat d’una renovació pastoral i de noves formes d’evangelització han fet que així esdevinguin una crida a la comunió i a la missió de l’Església de Tarragona.
Aquesta iniciativa neix a partir del coneixement de les diferents comunitats i de l’estat de l’activitat pastoral que es duia a terme. Arran d’una consulta al Consell Pastoral Diocesà, i després d’una assemblea diocesana, va quedar de manifest que era necessari que les persones que treballaven en diferents parròquies s’unissin per tal d’enriquir les propostes pastorals i fer-les més operatives. Des de la implantació, les parròquies que passaven més dificultats, les més petites i de l’àmbit rural, ho han viscut com una oportunitat. D’aquesta manera, vinculant-se amb altres parròquies es podia garantir la catequesi, l’activitat amb els joves o l’atenció als malalts i als més necessitats de tot el territori. De no fer-ho així, la proposta pastoral de cada parròquia s’hagués vist cada cop més minvada i limitada només a alguna celebració litúrgica en moments importants. Cal recordar que aquesta iniciativa ha estat pensada, especialment, per a les parròquies petites, perquè les grans ja tenien prèviament els serveis garantits.
L’aplicació de les prioritats pastorals
Amb l’inici del nou curs, l’arxidiòcesi de Tarragona ha posat en marxa les prioritats pastorals, emmarcades en un document redactat pel Consell Episcopal a partir de la revisió de les prioritats pastorals del curs passat, realitzada pel Consell Pastoral Diocesà, tenint en compte el resultat del treball sinodal de l’assemblea diocesana de l’11 de maig de 2024 i aplicant també les indicacions del papa Francesc per a la propera celebració del Jubileu de 2025, sobre l’esperança.
Com és habitual, les prioritats es distribueixen en cinc àmbits de la pastoral, cadascun dels quals parteixen d’un preàmbul, que és el que indica la implantació de les unitats pastorals, especialment pel que fa al desenvolupament de les estructures pròpies de l’UPA i l’equip rector. En aquest context, també es planteja vetllar per promoure la coordinació pastoral entre les unitats pastorals i els arxiprestats.
Pel que fa al primer àmbit de la pastoral, el creixement i la vivència de la fe, l’objectiu d’aquestes prioritats és la formació de les famílies i el laïcat de les comunitats a partir de la creació dels grups de vida d’aprofundiment i vivència de la fe, especialment a partir de la proposta de l’Acció Catòlica General, i també la creació d’un espai virtual per a compartir experiències i recursos.
En l’àmbit de la fraternitat, es plantegen dos objectius. D’una banda, l’acollida i integració d’aquelles persones que participen ocasionalment en la vida parroquial en els grups d’aprofundiment i vivència de la fe, i, per altra banda, potenciar la coneixença dels diferents grups i realitats parroquials amb trobades que fomentin la fraternitat i realitzant almenys una assemblea anual a cada Unitat pastoral.
Per a l’àmbit de la caritat també són dues les prioritats per a aquest curs. En primer lloc, la sensibilització de les comunitats per a l’acollida i atenció de totes les pobreses, tenint en compte la promoció i dignitat de tots els fills de Déu. I, en segon lloc, es vetllarà per la consolidació de les relacions entre les diverses institucions i potenciant-ne de noves, establint convenis i acords de treball per a afavorir la col·laboració.
Sobre l’àmbit de la celebració de la fe, la prioritat central és la millora de la qualitat de les celebracions a les comunitats, un objectiu que es vol assolir a través de la racionalització de les celebracions eucarístiques a les ciutats, la promoció de la formació d’equips litúrgics i la creació d’un subsidi litúrgic que unifiqui els criteris en les celebracions de la Paraula.
Finalment, el darrer àmbit de la pastoral és el de l’evangelització, que esdevé el motiu que enllaça tots els altres. Aquí, es proposa implementar el mètode 4.40 de l’Acció Catòlica General com a estratègia de primer anunci pensada per a persones no-creients o allunyades de la fe. D’altra banda, també es demana perdre la por i convidar a participar en experiències de primer anunci i evangelització, fent difusió i convidant a participar en les activitats eclesials que tenen lloc a l’arxidiòcesi.
Amb el començament de curs s’han reprès totes les activitats per a la implantació de les unitats pastorals, que possibiliten una transformació missionera de les parròquies i comunitats de l’arxidiòcesi. La necessitat d’una renovació pastoral i de noves formes d’evangelització han fet que així esdevinguin una crida a la comunió i a la missió de l’Església de Tarragona.
L’encarregat de posar-les en marxa i de potenciar-les són Joan Àguila Chavero, nomenat recentment provicari general per a la pastoral, i Marcel Pallejà, coordinador diocesà de la pastoral i la formació de l’arquebisbat de Tarragona.