Pasar al contenido principal
Autories
Càritas girona
Fotografia: ACN.

CÀRITAS GIRONACàritas Girona alerta de les conseqüències devastadores que ha tingut la inflació sobre les famílies més vulnerables ateses per l’entitat durant el període situat entre els anys 2022 i 2024. Entre altres xifres, Càritas alerta que un 50% de les famílies ateses no pot mantenir una alimentació adequada o que un 45% de les llars necessiten ajudes per sobreviure i fer front a despeses com les d’habitatge, subministraments o alimentació. Aquestes dades s’extreuen d’un informe que ha elaborat l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Girona.

“aquestes pujades sostingudes han provocat que moltes famílies vulnerables es vegin atrapades en una espiral de precarietat”

L’informe va sortir davant els nivells històrics que va assolir la inflació durant el període analitzat i que, en alguns casos va arribar a superar el 10% anual. En aquest sentit, durant el 2022 la situació va ser crítica amb el preu del gas enfilant-se un 300% i el dels aliments de la cistella bàsica com el pa, la llet o els cereals van patir augments superiors al 15%. Durant el 2023, tot i una certa moderació, l’habitatge i els subministraments van continuar una tendència alcista amb increments del 10 al 12% pel que fa a lloguers i hipoteques, i del 20% en els preus de l’electricitat i el gas.

El responsable d’Anàlisi Social de Càritas Girona, Caye Gómez, manifesta que “aquestes pujades sostingudes han provocat que moltes famílies vulnerables es vegin atrapades en una espiral de precarietat i que tinguin serioses dificultats per accedir a serveis bàsics”.

A l’hora d’analitzar les dades concretes, cal esmentar que un 16,6% de les llars han patit endarreriments en el pagament de l'habitatge i un 37,2% ha tingut dificultats per mantenir al dia les factures de subministraments. “Aquesta circumstància deixa clara que les famílies donen prioritat al pagament d'habitatge i subministraments per evitar conseqüències greus com desnonaments, a canvi de retallades en altres necessitats, com l'alimentació o l'oci”, argumenta Gómez.



Renúncies obligades

Aquest escenari ha provocat que moltes famílies s'han vist obligades a aplicar estratègies de supervivència per tal d’adaptar-se a la nova realitat econòmica que els envolta i que fa que més del 90% de les famílies han retallat la despesa en alimentació o que un 39% no pugui fer front a la despesa de medicaments.

“Aquesta situació està colpejant, sobretot, a famílies amb infants i persones grans. Aquesta situació pot tenir conseqüències a llarg termini en la salut i el benestar dels seus membres mentre que posa en risc la salut d’aquelles persones que necessiten tractaments per patir malalties cròniques”, denuncia Gómez.

Pel que fa a la pobresa energètica, un 68% de les famílies no pot mantenir una temperatura adequada a la seva llar durant els mesos més freds i si ens centrem en altres aspectes socials, cal esmentar que fins a un 57% de les quals s’han vist abocades a renunciar a activitats d’oci per ajustar al pressupost familiar. 

“Qualsevol emergència, per petita que sigui, pot desencadenar en una profunda crisi econòmica i en un impacte greu a la llar afectada”

Tampoc cal deixar de banda que fins a un 90% de les famílies no disposa de recursos per fer front a despeses imprevistes, una situació que segons el responsable d’Anàlisi Social de Càritas  Girona “els aboca a una situació de vulnerabilitat extrema. Qualsevol emergència, per petita que sigui, pot desencadenar en una profunda crisi econòmica i en un impacte greu a la llar afectada”.

A les conclusions de l’informe es deixa clar que les famílies ateses viuen en una espiral de vulnerabilitat econòmica i social, amb una elevada cronificació de la pobresa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.