Pasar al contenido principal
Autories
Nom
Cognoms
marroc-alvar-sanchez-jesuita-català
Fotografia: Jesuïtes Catalunya.

JESUÏTES Milers de persones han perdut la vida al Marroc a conseqüència del terratrèmol del passat 9 de setembre al sud del país. Les estimacions indiquen que hi pot haver prop de 400.000 persones afectades per aquesta tragèdia. Àlvar Sánchez, jesuïta català, membre de la Delegació Diocesana de Migracions de Nador i secretari general de Càritas al Marroc, s’ha desplaçat a la regió de l’Alt Atles per conèixer la situació i coordinar la resposta de l’Església local davant aquesta emergència.

“Les persones i comunitats afectades es mantenen en peu disposades a superar l’adversitat”, explica des d’allà. “No puc evitar preguntar-me què sosté la seva esperança entre les runes i davant la mort dels seus éssers estimats. Alhamdolilah, responen, en descobrir aquesta pregunta a la mirada, com volent recordar que la vida és un regal, i que aquí segueixen, amb dolor però en peu, disposats a seguir agraint”.

“Les persones i comunitats afectades es mantenen en peu disposades a superar l’adversitat”

La situació que descriu Àlvar Sánchez és de gravetat extrema: “Als pobles de l'Alt Atles les cases de tova i pissarra s'han enfonsat, els moviments de terra han escombrat els bancals de cultiu”. “És com si la gravetat, amb tota la seva força, s'hagués desplomat sobre cada pam de terra”, explica Sánchez. Enfront de tot això, destaca la resposta de la societat civil: “Persones de tota condició, estudiants, professionals, famílies, es desplacen cada dia a la zona afectada per mirar d'oferir una ajuda als qui més ho necessiten”. Sánchez relata que a cada localitat s'han aixecat tendes per acollir a les persones que ja no tenen un sostre. A més, s'ha organitzat un sistema de distribució perquè els més vulnerables rebin un lot d'aliments sense haver-se de desplaçar als punts de distribució.

Suport entre zones afectades

I les mostres d’agraïment dels qui ho han perdut gairebé tot són delicades, senzilles i discretes, ens diu el jesuïta català. Pel que fa a les tasques d’ajuda, les ONG treballen per coordinar les seves intervencions i poder oferir una millor resposta: “Són moltes les organitzacions i comunitats que ens fan arribar el seu suport”. “A més algunes mostres de proximitat ens commouen, com les paraules de comunió dels companys del Servei Jesuïta als Refugiats a Alep, la regió de Síria devastada per la guerra en la qual els terratrèmols van deixar centenars de morts fa tot just mig any”, explica Sánchez.

Les ONG de la Companyia de Jesús Entreculturas i Alboan donen suport a la Delegació Diocesana de Migracions de Nador (DDM) amb projectes d’atenció a persones migrants al nord del país. Després del terratrèmol, s’està treballant conjuntament amb la DDM i la xarxa d’organitzacions eclesials per conèixer les necessitats de la població afectada i coordinar la intervenció.

Es pot col·laborar en la Campanya Emergència Marroc a través d'aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.