Pasar al contenido principal
Rosa Rius Gatell
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
NaturaLlibres
Adreça (carrer i número)
Roda 4, Casa Xurret
Municipi
Alins
Preu
10.00
Nom de l'entitat organitzadora
NaturaLlibres
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Sentir i pensar el món amb Simone Weil, amb Rosa Rius, al Pallars Sobirà

Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

«No hi ha més alegria per a mi que la de mirar al cel durant una nit clara, amb una atenció tan concentrada que tots els altres pensaments desapareixen; aleshores es creuria que les estrelles entren a l’ànima.»

L’atenció és un element central en la filosofia de Simone Weil. Atenció cap al món de fora i cap al de dins. Atenció al patiment i a la bellesa. Als altres —obrers, camperols— i als amics. Una atenció que avui dia se’ns perd i desvia entre estímuls continus, desarrelada, col·lapsada. Per això, és urgent rellegir i repensar Simone Weil, i ho farem dissabte 7 d’octubre a les #FiloTrobadesNL de NaturaLlibres amb una filòsofa que la coneix molt bé, Rosa Rius Gatell.

«L’atenció és la manera més rara i pura de generositat. A molt poques ments els és donat descobrir que les coses i els éssers existeixen.»

Amb Rosa Rius Gatell, farem un repàs a la vida de Simone Weil (1909 -1943), indisoluble del seu pensament. Una vida que va transcórrer en un dels períodes més convulsos de la història, abocat a l’odi dels totalitarismes. D’idees congruents i valentes, participà des de ben jove en la lluita sindical, visità Alemanya i Itàlia durant l’auge del feixisme, treballà en diverses fàbriques i granges per comprendre de primera mà l’opressió obrera i rural —i de pas aprofitar per ensenyar als jornalers lectures de Goethe, Plató i Homer—, s’apuntà com a voluntària a la columna Durruti durant la Guerra Civil espanyola —això sent de propensió malaltisa, amb migranyes turmentoses i extremadament miop—, a més de col·laborar amb el govern francès a l’exili durant la Segona Guerra Mundial. Convençuda que «alguna cosa misteriosa en aquest univers és còmplice dels que només estimen el bé».

Sempre al costat dels més dèbils, així és com definia Weil l’amistat: un estimar algú com es voldria estimar tota la humanitat.

«L’amistat no s’ha de buscar, de somiar, de perseguir, sinó que s’ha d’exercitar.»

Exercitar de forma incondicional; és a dir, amb despossessió, respectant les diferències i la distància espai-temporal.

«La distància és l’ànima de la bellesa… Bellesa: una fruita a la qual es mira sense allargar la mà.»

Una pensadora d’intel·ligència extraordinària, amb una capacitat evident d’ interpel·lar el present, que poc abans de morir va redactar una declaració universal de les obligacions envers l’ésser humà, i que ja al 1934 denunciava que un creixement continu i il·limitat «és, pròpiament parlant, inconcebible» —molts anys abans que es comencés a parlar de crisi energètica.

«Els diners destrueixen les arrels allà on fan cabuda, substituint qualsevol moviment humà pel desig de guanyar. I predominen per sobre de qualsevol altre motiu perquè demanen un esforç d’atenció molt inferior.»

Reflexionarem sobre les qüestions que les idees weilianes ens suscitin i, sense voluntat d’arribar a cap entesa —«el fet de desitjar una concordança d’opinions és un atemptat contra la puresa de l’amistat i alhora contra la integritat intel·lectual»—, debatrem i compartirem un berenar casolà inspirat en la filòsofa francesa.

Preu d’inscripció*: 10€
Inclou: Participació en la xerrada + Berenar filosòfic + Val de descompte del 10% en la compra dels llibres de Simone Weil

«La tasca de la filosofia consisteix a concebre problemes insolubles en la seva insolubilitat, contemplar-los sense més ni més, incansablement, durant anys, esperant sense esperança. El pas a allò transcendent es produeix quan les facultats humanes –la intel·ligència, la voluntat, l’amor– s’enfronten a un límit i l’ésser humà roman en aquest llindar, més enllà del qual no pot avançar, sense allunyar-se’n d’ell i sense saber què és el que desitja, esperant intensament».

Aquesta activitat forma part de les #FiloTrobadesNL, un format de xerrades que tenen per objectiu generar pensament i crítica a través de la reflexió col·lectiva amb l’ajuda d’autors especialistes, per abordar qüestions socials i mediambientals que ens inquieten, buscar solucions a problemes, raonar, dubtar, equivocar-se, aprendre… i atiar la ment amb propostes gastronòmiques.

*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.

Oferta de descompte aplicada a un exemplar per persona inscrita.

ROSA RIUS GATELL és professora honorífica de Filosofia de la Universitat de Barcelona i membre del Seminari Filosofia i Gènere d’ÀDHUC (Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat) des de la seva fundació. La seva tasca docent i investigadora s’ha articulat al voltant de dos eixos: la filosofia del Renaixement i el pensament de les dones en diferents períodes de la història, en particular, dels segles XII-XVI i del segle XX. Entre les seves darreres publicacions cal destacar «Il Principe» de Maquiavel. Primera traducció espanyola basada en un manuscrit inèdit, amb Montserrat Casas, així com la introducció i notes crítiques a la Historia de las mujeres filósofas de Gilles Ménage, l’edició, traducció i introducció del De la Ilíada de Rachel Bespaloff, i alguns articles com «”El arte que hace ver”. La mirada zambraniana», «María Zambrano y Simone Weil: notas para un diálogo», «De la belleza, el arte y la pintura “verdadera” en Simone Weil» i «Simone Weil lectora de Maquiavelo». És editora de diversos volums col·lectius, entre els quals cal esmentar Sobre la guerra y la violencia en el discurso femenino, 1914-1989; Filósofos, filosofía y filosofías en la Encyclopédie de Diderot y d’Alambert, amb Miguel A. Granada i Piero Schiavo; Pensadoras del Siglo XX. Aportaciones al pensamiento filosófico y político i Lectoras de Simone Weil, els dos últims amb Fina Birulés.