Pasar al contenido principal
Concert de música màkina a Santa Maria del Pi
Galeria d'imatges

CR Fora de qualsevol cànon oficial, la Basílica de Santa Maria del Pi ha assumit el risc d’experimentar, aquesta setmana, amb altres estils musicals. Ho ha fet gràcies a la col·laboració de CSFCMMCAB, Correspondències Simbòliques entre Folklore Catòlic i Música Màkina al Casc Antic de Barcelona. “Com que creiem que cal estar també al segle XXI, tot començant el nou curs i sense oblidar el nostre cicle de música antiga, hem decidit portar les noves tendències musicals a la Basílica”, apunten des de l’arxiu parroquial de Santa Maria del Pi.

Aquest dijous al vespre moltes persones han pogut sentir una de les peces del CD Vol.1: Santoral Interior, mentre feien un recorregut per les capelles del temple. S’ha creat una nova versió d’ambient i expandida del track 06 dedicat a la basílica per aquest acte.

Què és la CSPCMMCAB?

La CSPCMMCAB és un projecte portat per l’artista Marc O’Callaghan amb el suport del centre d’art La Capella. El seu projecte va ser seleccionat en la convocatòria BCN Producció 2019-2020 en la categoria d’investigació i té l’objectiu d’agafar símbols catòlics i traduir-los a peces electròniques, una nova versió de la tradició dels goigs.

El 2021 va publicar el seu primer àlbum Vol.1 Santoral Interior. Està compost per 10 cançons que són un reflex de l’estructura interior de cada una de les 10 esglésies esmentades en els seus títols. Per entendre la cançó i quina relació té amb els sants dins de les capelles, s’ha d’entendre que la base de la cançó va variant segons la data del sant. Això ho ha pogut aconseguir gràcies al zodíac tonal de Ptolomeu. Si voleu escoltar aquest disc, podeu fer-ho a Soundcloud.

Tothom seguint la llum

L’arxiver i conservador de la Basílica de Santa Maria, Jordi Sacasas, ha fet una introducció a l’inici de l’acte sobre l’arxiu parroquial de la basílica i sobre el cicle de música antiga que han estat fent tot aquest 2022. Un seguit de concerts gratuïts, en base a l’arxiu i a música catalana per recuperar el patrimoni de Catalunya, concretament de la ciutat de Barcelona. En aquest cas, Sacasas ha apuntat que aquest concert és diferent. Parlem de música electrònica.

L’autor de l’obra, Marc O'Callaghan, ha detallat una mica més el seu projecte i com funciona el recorregut d’aquest concert. El recorregut de les capelles ha estat metòdic. Cada sant té una melodia diferent, referenciada al seu dia de naixement. Quan sona un goig, només es veu el sant o la figura a què fa referència.

Per fer el recorregut, el públic ha deixat els seients per seguir a l’autor de l’obra per la basílica. Amb una llanterna, ha enfocat el sant o símbol al qual feia referència la melodia corresponent. La música s’ha projectat des d’un seqüenciador, amb la peça està programada i funcionant en directe.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.