Pasar al contenido principal
Sant Serni de Tavernoles

Bisbat d'Urgell Els divendres d'agost, 19, 26 i 30, l'antic monestir de Sant Serni de Tàvernoles, a Anserall, obre portes amb visites guiades organitzades per l'ajuntament de les Valls de Valira, el bisbat d'Urgell i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Pilar Aláez, tècnica en interpretació del patrimoni, serà la persona encarregada de fer el guiatge pel temple. L’activitat, que començarà a les 6 de la tarda, és gratuïta, però cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 636 476 310.

Les visites guiades coincideixen amb l’exposició de les obres de l’artista Teresa Mingot, fins al pròxim 31 d’agost a la mateixa església de Sant Serni. Es tracta de vint-i-cinc reproduccions en petit format i amb la tècnica de l’esmalt al foc, d’obres significatives del romànic de Catalunya, Cantàbria, Castella i Lleó i Occitània.



Del temple, que originalment era de planta basilical de tres naus, només se'n conserva la capçalera i el transsepte. Excepcionalment la capçalera s'orienta a ponent. La disposició absidal és molt singular: tres absis en creu disposats entorn d'un absis major, dels quals l'absis central té encara unes altres tres absidioles buidades interiorment en el gruix del mur. El transsepte és acabat també amb una absidiola a cada extrem amb volta de quart d'esfera.



L'antiga abadia de Sant Sadurní o Sant Serni de Tavèrnoles té uns orígens molt confusos, a causa de les falsificacions de documents fetes pels seus monjos per tal d'obtenir la immunitat episcopal. Amb tot, sembla que ja existia en època visigòtica, i que estigué involucrada en l'heretgia adopcionista del bisbe Fèlix d'Urgell (782-799), que s'hauria format en el monestir i hi tenia adeptes.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.