D’acord, admetem que els nostres espais educatius són susceptibles de millora i que, molt sovint, són més el resultat agregacional de capses de llumins a mode de contenidors de ràtios preestablertes que una altra cosa. Ara bé, la innovació educativa no sempre passa per la costosa decisió de tirar envans o obrir finestres virtuals a mode de pantalles digitals.
Una opció de millora dels espais escolars que s’està duent a terme és la remodelació dels seus patis i llocs d’esbarjo. Certament, l’educació no formal no és equiparable a l’acció educativa desenvolupada en horari lectiu però és interessant revisar aquests espais en perspectiva educativa curricular i global més enllà, per exemple, de l’educació física.
Valgui aquesta introducció per parlar d’una acció significativa que s’ha dut a terme al Col·legi Claver (Jesuïtes-Lleida): la creació de l’Aula de natura Pare Ignasi Salat. Es tracta d’una estructura de fusta a mode de cobert que bordeja el límit d’uns patis privilegiats, envoltats d’un bosc perimetral i amb vistes a les vinyes de Raïmat. El nom de l’espai remet a tres conceptes molt interessants: és una aula, lloc d’ensenyament-aprenentatge; és de natura, perquè mena a un coneixement específic; i porta la titularitat del Pare Ignasi Salat, un jesuïta d’edat avançada que durant els darrers anys ha tingut cura d’un petit hort que hi ha al darrera d’aquest espai.
Hi ha en aquesta pèrgola un tret distintiu que el fa proper a les capelles de futa de la tradició oriental – i que potser alguns han vist en els jardins propers al monestir de Taizé -: una creu de fusta sospesa en el pòrtic d’entrada. Pot semblar un tret anecdòtic, com també ho poden semblar les creus que trobem en les aules, però obre l’espai no només al gaudi contemplatiu de la natura, sinó també al silenci, l’espiritualitat, la celebració de la fe i l’educació en el transcendent. En un context social de rapidació (neologisme del papa Francesc), l’escola cristiana pot oferir espais de slowlearning com aquest.
(Publicat a pastoralfecc.cat)