Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Barcelona) Cinc seminaristes del Seminari Conciliar de Barcelona ja són sacerdots. La basílica de la Sagrada Família ha acollit les ordenacions sacerdotals de Sergió Adán, Alfons de Alarcón, Santiago Cellier, Pau Manent i Federico Marfil. El temple gaudinià, amb aforament complet, ha gaudit de dues hores i mitja de missa solemne presidida per l’arquebisbe de Barcelona el cardenal Joan Josep Omella. El cardenal ha dirigit unes paraules a totes les persones que estan patint a causa de la guerra a Ucraïna, tot demanant al Senyor "que ens faci instruments de pau".

El cardenal Omella ha coemnçat l’homilia amb una petita història de com un jove sacerdot va ser ordenat pel seu oncle que era bisbe i estava sota arrest domiciliari en un país assolat pel comunisme. Una història emotiva en aquests dies difícils per la situació que s’està vivint a Ucraïna. Per això l’arquebisbe de Barcelona ha dit als ordenats: “Vivim un temps en què, certament, el secularisme, l’agnosticisme i l’indiferentisme guanyen terreny. Moltes persones viuen com si Déu no existís i ja no es plantegen la qüestió de Déu. Davant aquesta situació, no hem d’acovardir-nos ni deprimir-nos, sinó que hem de ser capaços de presentar l’Evangeli com a camí cap a la plenitud de la vida, com a llum i esperança per als éssers humans”.

També ha afegit que “els sacerdots, amb el nostre testimoni de vida i amb la nostra predicació, hem de ser capaços de suscitar un anhel profund de Déu, perquè, tot i no ser-ne conscient, el cor humà té nostàlgia de Déu, nostàlgia d’amor etern, nostàlgia d’infinit. Per això, cal que anunciem amb íntima convicció i alegria el Déu trinitari que és amor i misericòrdia”.

Seguidament, el cardenal Omella ha assegurat als futurs mossens que “el sacerdot no és un home aïllat en el seu món personal o particular". "És algú enmig del poble que comparteix les penes i les alegries dels germans”, ha dit.

Els passos cap a l’ordenació

Un cop acabada l’homilia, els diaques admesos a l’orde de preveres han manifestat, en presència del cardenal Omella, la voluntat de complir el seu ministeri segons els desitjos de l’Església. En concret, el bisbe ha preguntat als futurs preveres si estaven disposats a ser fidels col·laboradors del ministeri episcopal. També ha preguntat si estan disposats a exercir el misteri de la Paraula, presidir celebracions litúrgiques, resar pel poble que li sigui encomanat i per això, unir la seva vida a Crist. Els futurs sacerdots han respost afirmativament a totes les peticions del cardenal i així mateix han manifestat obediència i la voluntat de complir el seu ministeri segons els desitjos de l’Església.

Després, els cinc diaques s'han prostrat a terra amb senyal d’humilitat i de pregària davant de Déu. Seguidament, amb la lletania dels sants tots han implorat la gràcia de Déu a favor dels candidats.

A continuació el cardenal Omella ha imposat les mans als futurs preveres tot fent la pregària d’ordenació. Juntament amb l’arquebisbe, tots els preveres presents a l’acte també han imposat les mans sobre el cap de cadascun dels candidats per significar la seva recepció en el presbiteri. Després, els nous ordenats de preveres han estat revestits amb l’estola en la forma presbiteral i amb la casulla. Una mostra que ha manifestat visiblement el ministeri que des d’aquest moment començaran a exercir en les celebracions litúrgiques.

Mans ungides

Arribats a aquest punt, l’arquebisbe de Barcelona els ha ungit les mans per manifestar la participació particular dels preveres en el sacerdoci. També se’ls ha atorgat el calze i la patena amb el pa i el vi, un indicatiu del deure de presidir la celebració eucarística. Finalment, el cardenal Omella ha canviat el ritu i, en comptes de fer-los un bes de pau, els ha abraçat com a segell de l’acolliment que atorga als seus nous col·laboradors en el ministeri presbiteral.

Finalment, els nous ordenats han exercit per primera vegada el seu ministeri en la celebració eucarística concelebrant amb el bisbe i els altres membres del presbiteri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.