Pasar al contenido principal

(Catalonia Sacra) La mesura del temps pot semblar una cosa ben senzilla. Però darrere dels rellotges actuals hi ha molts segles d'història, mètodes diferents de mesurar el temps i lleis de la física que estableixen les relacions entre uns rellotges i uns altres. Així ho explica Catalonia Sacra que proposa una visita per conèixer l'evolució de la mesura del temps a la Catedral de Girona el diumenge 31 d'octubre. Carles González i Joan Piña conduiran aquesta activitat que és la darrera de l'agenda 2021 en l'àmbit del bisbat de Girona. La visita començarà a les 12 del migdia i per participar-hi cal inscriure's a través del web.

Aquesta activitat fa una introducció a l'evolució de la mesura del temps, sobretot en la tècnica per realitzar-la. L'activitat fa especial menció als avenços tecnològics en el rellotge de la Catedral de Santa Maria i la seva precisió. També s'expliquen aspectes com la necessitat dels fusos horaris i de l'ubicació de les zones horàries.

La segona part de la visita se centra a veure el calendari medieval que esdevé el Tapís de la Creació, fent èmfasi en la representació del temps i del seu pas constant i ordenat.

El final del recorregut serveix per visitar els rellotges de sol que es troben a la catedral així com el paper que juga l'orientació del sol a l'hora de plantejar un temple com aquest.

Una quarantena d'activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església

Una quarantena de visites, conferències i tallers han conformat l'agenda d'activitats de 2021 de Catalonia Sacra. Des del març i fins a novembre, 19 comarques del Principat i una del País Valencià estan acollint una nova edició d'aquesta programació d'activitats única que vol donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església i que és fruit del treball en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya.

La programació ha mantingut, tot i el context de pandèmia, el nombre d'activitats programades en anys anteriors i ha recuperat algunes de les que es van haver de suspendre l'any passat a causa de la Covid-19. Les activitats proposades han posat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.

En el cas del bisbat de Tortosa, aquest curs, tot i el context de pandèmia, s’ha pogut conèixer l’orgue de la basílica de Santa Maria de Morella, el claustre de la catedral de Tortosa i el palau episcopal de Tortosa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.