Pasar al contenido principal

(Vatican News) “Amb l'ajuda dels joves i del seu esperit innovador podem complir el somni d'un món on el pa, l'aigua, les medicines i el treball siguin abundants i arribin primer als més necessitats”. Ho escriu el papa Francesc en un tuit amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, establert per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1999. La jornada té l'objectiu d'involucrar als joves en la promoció de la pau i la lluita contra l'extremisme, i destacar la importància de la participació dels joves en el desenvolupament de la societat. El Dia Internacional de la Joventut es commemora cada any el 12 d'agost per a cridar l'atenció de la comunitat internacional sobre els problemes de la joventut i per a ajudar a desenvolupar el potencial dels joves com a socis de la societat actual.

Joves compromesos amb els més vulnerables

En aquest sentit, el papa Francesc ha convidat als joves participants del moviment “Economy of Francesco”, als qui va enviar un vídeomissatge, a seguir l'exemple del jove Francesc d'Assís. Segons el Papa, els joves tenen una especial sensibilitat i preocupació per identificar els temes crucials que ens desafien. “Ho fan des d'una perspectiva particular: l'economia, que és el seu camp de recerca, estudi i treball”, diu. Els joves saben que és urgent una narrativa econòmica diferent capaç de prendre nota responsablement del fet que “el sistema mundial actual és insostenible des de diferents punts de vista".

Els joves i els sistemes alimentaris

La celebració d'enguany se centra en el tema "Transformar els sistemes alimentaris: innovació juvenil per a la salut dels éssers humans i del planeta". Posa en relleu l'èxit d'aquest esforç mundial que no s'aconseguirà sense la participació significativa dels joves. Durant el Fòrum de la Joventut del Consell Econòmic i Social del 2021, la joventut que va participar va plantejar, entre altres qüestions i prioritats, l'impacte de la pandèmia i el seu efecte en la salut, el medi ambient i els sistemes alimentaris. També es va plantejar la necessitat de l’educació a tot el món sobre les opcions més saludables i sostenibles perquè la joventut pugui prendre correctes decisions sobre la seva alimentació i per al medi ambient.

La joventut i la Covid-19

El Covid-19 afecta a tots els segments de la població, i la joventut exerceix un paper fonamental en la gestió d'aquesta pandèmia i en la recuperació després d'aquesta. Si bé encara no se sap amb seguretat com afecta la malaltia als joves, el Programa d'Acció Mundial per als Joves (WPAY) estableix que els governs han d'assegurar que els seus serveis satisfacin les necessitats de la joventut. Aquest programa considera també fonamental reforçar la capacitat dels joves per a prendre les seves pròpies decisions i assumir responsabilitats en matèria sanitaria. En aquest context, l'educació en temes de salut, la promoció de la salut pública i la informació basada en proves són fonamentals per a combatre la propagació i els efectes de la Covid-19, sobretot per a combatre la propagació de la desinformació en la xarxa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.