Pasar al contenido principal

(Abadia Montserrat) L’any 1901 s’instal·la la primera estació metereològica a Montserrat. El germà Ramon Oranias, responsable de l’estació durant dues dècades, explica que va ser a finals del segle XIX quan Barcelona s’interessa en posar un termòmetre de màxima i mínima a Sant Jeroni. És l’any 1901 quan s’estableix una estació metereològica al monestir. “El senyor Patxot, un gran mecenes, va facilitar portar aparells molt nous en l’època fins a Montserrat”.

Oranias afirma que ja en l’epoca i amb els aparells nous un dia de tempesta cau un llamp que passa per l’estació metereològica i impacta sobre la basílica del monestir. “Va comportar la fugida de la gent de l’església enmig de les vespres”, afirma.

Les dades metereològiques es van apuntant fins l’any 1936, quan els monjos han de marxar del monestir per la Guerra Civil. És quan el Servei Català Metereològic desapareix i quan es reprén la vida monàstica s’han d’enviar les dades cap a Madrid.

Amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya, expliquen, es donarà la casuística de tenir dues estacions metereològiques a Montserrat, la catalana i l’espanyola. “Així fins al 2003 quan el servei metreològic de Catalunya instal·la una estació especial a Sant Dimes, que es pot consultar via Internet”.

El germà Frederic Fosalba, actual responsable del servei de metereologia del monestir, explica que les dades que es prenen avui es fan a través d’un heliògraf, a través de dos termòmetres per mesurar la temperatura de l’aire, un termohidrògraf, un pluviògraf.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.