Pasar al contenido principal

(Monestir de les Avellanes) Costumisme és el títol escollit per l’artista Jaume Solsona per definir les més de cent obres que reuneix en aquesta exposició, que es pot visitar al Monestir de les Avellanes fins al 31 d’agost. Amb ella relata tipus socials, ambients i peculiaritats d’aspectes tradicionals de la vida de poble. Aspectes subjectius, en molts casos idealitzats o imaginats, i en altres reals, però desapareguts o en procés de desaparició. Alguns dels eixos costumistes que hi podem trobar són escenes sobre la infantesa, la vellesa, el poble, la casa, el bodegó, la religiositat popular, la feminitat, els oficis tradicionals, entre altres. Tots ells generen al visitant sensacions de calma, bondat i tendresa.

Les obres de Jaume Solsona són de caràcter pictòric, dibuixades totes sobre fusta amb la tècnica del pirogravat. Sobre el treball pirogravat hi treballa amb diferents tècniques pictòriques, fent que cada obra tingui un resultat diferent.

Jaume Solsona va néixer a Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell), és germà marista, i ha dedicat una part de la seva vocació a la creació artística i musical. Va ser el creador de les cobles sardanistes Montserrat de Lleida i Marinada de Badalona, aquesta última ha evolucionat als nostres dies amb l’orquestra Marinada. L’altra faceta artística és el maquetisme i els pirogravats. La seva obra és principalment de pintura i dibuix costumista, adaptada a les seves pròpies vivència com a marista, docent i costums locals dels pobles de la plana de Lleida.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i l’artista donarà tots els beneficis obtinguts amb la venda d’obres, a l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes per col·laborar a la represa de les activitats socials i culturals al monestir.

Amb aquesta exposició el Monestir de les Avellanes reprèn el calendari cultural amb el qual té previst realitzar diverses activitats de cara al setembre i octubre, sempre que les restriccions de la pandèmia ho permetin.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.