(Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu) Més de 300 persones amb discapacitat han aconseguit feina al llarg del darrer any a través dels cinc Centres Especials de Treball que l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu té a tot l’Estat, dissenyats per promoure la integració laboral i entre els que en destaquen els d’Almacelles (Lleida) i Sant Boi de Llobregat (Barcelona).
Els itineraris de treball de l’Orde van des de tasques a bugaderies industrials, jardineria i horta, neteja de espais esportius, centres sociosanitaris i magatzems, hoteleria, tallers ocupacionals, gestió de residus, destrucció de documents o envasaments alimentaris.
La integració sociolaboral és una de las premisses amb les que Sant Joan de Déu desenvolupa la seva tasca a tots els seus centres i dispositius d’atenció a la discapacitat i que, actualment, en són 27 en tot el país.
Els àmbits de feina que l’Orde Hospitalari ofereix a les persones amb discapacitat abasten la jardineria, la neteja, les bugaderies industrials, l’envasament d’aliments, la venda i distribució de fruites i verdures, l’hoteleria, els tallers ocupacionals i la gestió de residus o destrucció de documents.
Els dos Centres Especials de Treball que desenvolupen la seva activitat a Catalunya es van crear sota l’empara de la Fundació Benito Menni. El CET El Pla fa 25 anys que desenvolupa la seva activitat productiva a Almacelles (Lleida) i el CET Intecserveis en fa 19 que ho fa a Sant Boi de Llobregat (Barcelona). Aquest centres donen feina a 213 persones i aconsegueixen la seva finalitat amb el seguiment d’un equip de suport a la persona contractada que vetlla per una atenció integral, tan a nivell laboral com psicosocial.
Sant Joan de Déu te dues bugaderies industrials que s’encarreguen de la desinfecció i neteja de la roba de molts dels seus hospitals i d’altres institucions. Una està ubicada Alcalá de Guadaíra (Sevilla) i l’altra a Ciempozuelos (Madrid). Els seus treballadors, quasi la totalitat discapacitats intel·lectuals, treuen a l’any, quasi 5 tones de roba procedents de 8 hospitals i 3 centres assistencials de diferents punts de l’Estat.
L’atenció a la discapacitat, una prioritat de l’Orde Hospitalari
L’atenció a la discapacitat és una de les tasques fonamentals de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu des que va néixer fa quasi cinc segles a Granada.
En total, durant l’any 2019, l’Orde va registrar quasi 800.000 estades de persones amb discapacitat a tots els seus centres d’Espanya. Actualment, la Institució compta amb 27 centres i dispositius dedicats a l’atenció a persones amb discapacitat, dels quals 10 són escoles que ofereixen més de 750 places per a nens i nenes amb necessitats especials i compta també amb 7 centres d’Atenció Precoç a l’estat.
Entre els 12 centres residencials per a persones amb discapacitat, es dona cobertura de més de 2.000 places. Aquests residents i usuaris de les unitats o centres de dia, participen en tallers ocupacionals dels que al 2019 van oferir més de 800 places.
A més, des de la Fundación Juan Ciudad i l’oficina de l’Orde a Brusel·les, Hospitality Europe, els centres d’atenció a la discapacitat de Sant Joan de Déu participen en projectes de caràcter europeu per a promoure la integració real i l’autonomia de persones amb discapacitat intel·lectual com els programes LETITBE i MeCapacita, que compten amb el suport de la Fundación Vodafone España, que impulsen la tecnologia com element transformador en la vida de les persones amb discapacitat; o el programa BEWATER que ha desenvolupat una metodologia transdisciplinar per a treballar amb alumnes amb discapacitat intel·lectual en un entorn aquàtic.