Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) Es fa difícil fixar dates sobre calendari en temps d’incertesa. També passa en el cas de les parròquies i comunitats cristianes que han de preveure i organitzar primeres comunions. Tot i les pautes generals per orientar noves dates de celebracions del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears, cada diòcesi i cada parròquia respon a la seva realitat. Els delegats de catequesi, amb conversa amb el bisbe, han anat veient què convenia a cada lloc.

“Això no significa renunciar a la comunitat, ni fer comunions a la carta”, matisa Joan Àguila, director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears. Com a criteri general, moltes famílies han reservat ja dates entre els mesos de setembre i novembre per a celebrar aquest sagrament. “Les celebracions es faran a la tardor per als que volem mantenir la celebració en grup, sempre amb la incertesa que imposa la possibilitat d’un nou rebrot”, hi afegeix.

Amb el nou calendari els equips de catequistes i els rectors volen col·laborar amb la salut pública. “El primer criteri és de seguretat, per evitar contagis i no posar en risc la població”, apunta el delegat de catequesi de Girona, el capellà Salvador Gras. “Esperem que vagi bé la desescalada, que no hi hagi repunts, per això preferim esperar al curs vinent”, diu.

Amb tot, en les parròquies més petites també se celebraran comunions al llarg dels caps de setmana d’estiu. Una fórmula més esponjada, amb grups reduïts: “El problema està amb la mobilitat de les famílies, quan ha de venir gent de fora”, hi afegeix.

Insisteixen, però, en el criteri d’esperar. Volen preservar la vivència comunitària d’aquesta festa, que amb les condicions actuals, no es pot celebrar amb plena normalitat. Són converses que aquests dies s’estan produint: “El mossèn amb les catequistes i aquestes amb les famílies, han estat en contacte aquests dies”. En algunes parròquies optaran també per esperar al maig del 2021.

Sense perdre l’essència de la cerimònia, les parròquies també han estat atentes a les necessitats de cada casa. Un efecte col·lateral de la pandèmia va lligada a la crisi econòmica. En alguns casos també s’estan reformulant les trobades familiars, de manera que hi hagi menys convidats i siguin més austeres.

Un curs de catequesi estroncat

La formació prèvia al sagrament ha quedat, però, aturada. Si bé les catequistes han anat oferint material, el programa del tercer trimestre per als que es preparaven per a la primera comunió s’ha estroncat. Queda pendent el sagrament del perdó i acabar d’apuntalar nocions bàsiques sobre l’eucaristia. “Han d’entendre què vol dir combregar, que hi haurà la presència del Crist en aquell pa que rebran”, explica el delegat de Girona.

Des del Secretariat Interdiocesà de Catequesi s’han ofert materials per pregar des de casa. I s’ha insistit en no perdre el contacte amb les famílies. Entre els recursos que han ofert hi ha l’oratori en família i també la Lectio Divina amb el comentari de l’evangeli de cada diumenge, amb dibuixos i treballs per a fer amb els petits de casa.

El darrer tram del curs de catequesi s’ha reformulat de dalt a baix. La impossibilitat de fer trobades presencials no ha permès tampoc avançar la formació prevista. Però el confinament de les famílies durant la pandèmia ha portat associada una altra novetat, més positiva. Mentre que les sessions de grup amb trobada física s’acabaven a finals de maig, poc després de les comunions, aquesta vegada molts grups es plantegen mantenir el contacte amb les famílies durant l’estiu. L’actual situació perllongarà aquest temps que pot ajudar a infants i famílies a pregar i a aprofundir en el que s’ha viscut.

Quan arribi la tardor

Com passarà amb les escoles, les parròquies hauran de revisar el funcionament de la catequesi per adaptar-se a la normativa de cada moment. “Els grups es reuneixen en sales: com garantim el distanciament?”, es pregunta el delegat de catequesi de Girona. A catequesi els grups acostumen a ser de sis o de vuit nens: “Els grups no són tan nombrosos com a l’escola, però les sales tampoc són tan grans”, hi afegeix.

Gras és rector a les parròquies de Malgrat de Mar, Santa Maria de Palafolls i Sant Genís de Palafolls. Aquests dies, com tantes comunitats cristianes, han mantingut la connexió amb les famílies i els fidels a base de trucades, whatsapps i correus electrònics. Ara toca repensar el curs vinent. Amb els equips parroquials s’han comunicat per videoconferència i ja troben a faltar la presencialitat. Per veure com cal engegar de nou la catequesi, prefereixen “esperar a fase 3 i poder-ne parlar cara a cara”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.