Pasar al contenido principal

(Catalonia Sacra) Les col·leccions i els museus diocesans es preparen per viure, el proper 18 de maig, un Dia Internacional dels Museus diferent. El confinament ha fet que molts d'ells centrin l'activitat en els seus webs i en les seves xarxes socials.

Molts dels bisbats han reunit, alguns des de fa més de 100 anys, en diferents circumstàncies i sota diferents formats, una col·lecció de béns culturals propis dels seus territoris. Aquestes col·leccions i museus diocesans són avui un element essencial per a la conservació i divulgació del ric i important patrimoni cultural de l'Església.

El dilluns 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM), una cita que aquest any es trasllada a l'entorn virtual a causa del confinament per la Covid-19. Amb motiu d'aquesta celebració, Catalonia Sacra proposa un recorregut virtual pels museus vinculats a l’Església, tot esperant poder gaudir-los «in situ» un cop passi el confinament.

Museu Episcopal de Vic.- Inaugurat el 1891, el museu conserva una magnífica col·lecció d'art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. També disposa d'altres col·leccions com les de teixit i indumentària litúrgica, orfebreria o forja, que completa un recorregut per la història de l'art litúrgic i de les arts decoratives. Està situat al costat de la Catedral de Vic, en un edifici de nova planta inaugurat l’any 2002.

La seva web incorpora innovadores funcionalitats pel visitant, com l'opció de fer una visita virtual per les sales del museu o la seva utilització des del telèfon mòbil com a audioguia, quan el visitant ja és dins el mateix museu.

Espai web del Museu Episcopal de Vic

Museu de Lleida. Diocesà i Comarcal.- El museu actual neix a partir de l’adscripció de les dues grans col·leccions centenàries conservades a la ciutat de Lleida: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i l’artística, que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat el 1893. El museu integra, a més, les col·leccions aportades pel Capítol de la Catedral de Lleida, i alguns dipòsits puntuals del Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. El 2007 s'inaugura la nova seu que planteja criteris de museïtzació moderns.

A la seva pàgina web hi ha la possibilitat de veure els elements més destacats de la col·lecció del museu amb fotografies ampliables.

Espai web del Museu de Lleida

Museu d’Art de Girona.- La fundació del Museu d’Art de Girona té lloc l’any 1976, quan la Diputació signa un conveni amb el Bisbat i s’aglutinen en un sol conjunt les col·leccions del Museu Provincial d’Antiguitats i Belles Arts, i les del Museu Diocesà de Girona. Aquest darrer s’havia creat vers l’any 1942, sota la tutela del bisbe Josep Cartañà. Els fons principals eren unes col·leccions d’art i arqueologia reunides pel canonge Ramon Font i per mossèn Pere Valls, que ja des de 1929 s’exposaven al Saló del Tron del Palau Episcopal. El museu, instal·lat a l’antic edifici del Palau Episcopal, a tocar la Catedral, aplega valuoses manifestacions artístiques que mostren l'art de la diòcesi i de la demarcació de Girona, des del preromànic fins al segle XX, constituint la tercera col·lecció d'art romànic i gòtic més important de Catalunya.

La seva web aporta diversos recursos digitals interessants, com ara una explicació de les diferents col·leccions o un recorregut virtual per les seves sales.

Espai web del Museu d'Art de Girona

Museu Diocesà de Tarragona.- El museu, al qual s'accedeix des del claustre de la Catedral, permet un magnífic recorregut històric que s’inicia amb objectes d’època romana i que arriba fins a finals del segle XVIII. Els orígens d’algunes de les col·leccions que conté es remunten a mitjan segle XIX, tot i que el Museu es fundà el 1914; acollí objectes litúrgics i altres obres procedents del Capítol Catedralici, de parròquies de la diòcesi, de congregacions religioses i de particulars. Amb el temps les col·leccions han crescut fins a arribar a conservar uns 10.000 objectes.

En la seva web podem trobar-hi el més destacat del seu fons; cal remarcar una visita virtual en 3D que es va estrenar l'any passat.

Espai web del Museu Diocesà de Tarragona

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.- El museu té el seu origen l’any 1896, quan el bisbe Ramon Riu i Cabanes, impulsat pel desig de salvaguarda i difusió del patrimoni del bisbat, va inaugurar el Musaeum Archaeologicum Dioecesanum de Solsona, que es va esdevenir en un dels primers museus diocesans de Catalunya. El museu va fer un nou pas a partir de 1944, quan s’incrementà la col.lecció i es traslladà a les dependències del Palau Episcopal i els sobreclaustres. L’any 1982 es va crear un Patronat, i s’emprengué una renovació a fons de l’equipament. Un dels seus béns mobles més preuats són les pintures murals de l'Orant i el Cavaller, provinents de Sant Quirze de Pedret.

Des de la pàgina web es pot realitzar una visita virtual a les peces més destacades de la seva col·lecció.

Espai web del Museu Diocedà de Solsona

Museu Diocesà d'Urgell.- El seu fons està format per col·leccions de pintura mural, pintura sobre fusta, escultura, teixits, indumentària, fons documental, orfebreria i objectes per a la litúrgia en general. Les peces, procedents de tota la diòcesi, corresponen als estils romànic, gòtic, renaixentista, barroc i segle XIX. Destaquen les peces que formaven part del Tresor de la Catedral, com el calze del bisbe Galceran de Vilanova o el Beatus de Liébana, còdex del segle X, conservat a l'arxiu del Capítol. Hores d’ara està immers en una renovació total de les seves instal·lacions.

En la seva web podem trobar informació de les diferents col·leccions, fitxes de les obres més destacades i informació sobre els inicis de la col·lecció.

Espai web del Museu Diocesà d'Urgell

Museu Diocesà de Barcelona.- El museu de l'Arquebisbat de Barcelona prepara la reobertura, després d'actualitzar el seu projecte museogràfic. Situat a l’edifici de la Pia Almoina, al costat de la catedral, disposa d'un fons de més 3.000 obres de pintura, escultura, ceràmica i indumentària religiosa de diferents estils artístics i que van des de l'època tardo-romana i preromànica fins al segle XX.

Encara no disposa d'una web en funcionament. Tot i això, les xarxes socials de l'Arquebisbat de Barcelona han mostrat durant el confinament algunes de les seves obres amb l'etiqueta #culturaacasa.

Col·lecció permanent de la Catedral de Tortosa.- L’any 2007 la Catedral de Santa Maria de Tortosa va inaugurar, en les dependències de la canònica catedralícia, una magnífica exposició permanent que recull objectes de diversa naturalesa. En destaquen l’orfebreria del tresor, el cor renaixentista, les làpides romanes i alguns retaules gòtics, que s’integren amb naturalitat en uns espais arquitectònics medievals de primera magnitud. La visita a l’exposició permanent es completa i coordina amb la visita a la catedral de Santa Maria.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.