Pasar al contenido principal

(Editorial Claret) La Llibreria Claret va ser l’escenari aquest dijous de la presentació del llibre de l’Editorial Claret Noè i el diluvi, un relat de la Bíblia acompanyat d'il·lustracions de la Mercè Tous que ens mostra la visió d’un Déu “Salvador”.

L’acte va comptar amb les intervencions de Marcel·lí López, director editorial de l’Editorial Claret; Mercè Tous, il·lustradora del llibre; Maria Claustre Solé, religiosa de la Companyia de Maria i professora de Sagrada Escriptura i Jesús Ballaz, autor del llibre i premi Nacional de Traducció i Crítica de llibres infantils.

El llibre, que forma part de la col·lecció Relats de Bíblia que just s’estrena amb aquesta publicació, vol donar a conèixer el passatges més importants de la Bíblia, de l’Antic i del Nou Testament, tot explicant els diferents relats del camí cap a la Salvació. La col·lecció destaca la visió d’un Déu Salvador, un Déu que vetlla per la humanitat i ens salva, i ens ofereix una visió paritària del personatges, destacant les figures importants (ja siguin dona o home). També ens mostra una visió més cultural de la Bíblia i la influència en la cultura de la nostra societat occidental. El llibre Noè i el diluvi, disponible en català i en castellà, va dirigit a joves a partir de 6 anys i utilitza un llenguatge clar, directe i entenedor per facilitar la lectura i la comprensió al “petit lector”.

La professora Maria Claustre Solé va afirmar que a la Bílbia hi havia molts relats que no són històrics però que tenen una gran dosi de veritat. “Si el llenguatge és contingent perquè parla de segles, el missatge és permanent, durader” va dir. “La clau està en descobrir el missatge en cada època diferent”, va afegir.

Va explicar que el diluvi era un símbol de regeneració: “s’ofega la violència i el mal. Torna a començar la vida, torna a emergir la terra”. I aquest mateix símbol, a la Bíblia, té un caràcter moral.

Va destacar la visió holística de la Bíblia i la relació de responsabilitat entre els humans i la terra.

Arribat el torn de la il·lustradora Mercè Tous, que portava els dibuixos originals que donen vida al relat, ens va explicar totes les qüestions relacionades amb el procés de creació i treball. Des de la fase inicial, la primera idea, la cerca de referents visuals, la confecció de l’storyboard, la posada en marxa del dibuix fins a arribar a la digitalització i reproducció del resultat final. Va destacar que començar aquesta col·lecció amb el relat de Noè era tot un repte, ja que era una història molt esplèndida a nivell visual i plena de metàfores i simbologia.

Jesús Ballaz va dir que el llibre volia transmetre una idea enriquidora del relat bíblic, a través del text i les il·lustracions, i va destacar que qualsevol iniciativa d’aquest tipus afegia un punt d’esperança i humanitat en el moment que estem vivint. Va ressaltar que era un bon llibre per fer arribar als infants ja que és una història clàssica i moderna al mateix temps, una història que ha penetrat en el nostre llenguatge i en l’imaginari col·lectiu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.