Pasar al contenido principal

(Pastoral Obrera) Avui, 8 de març, reivindiquem un cop més una societat igualitària on tothom, independentment de la seva identitat de sexe, gènere, edat, orientació sexual, classe social, cultura, religió o ètnia, tingui les mateixes oportunitats per formar-se, treballar i tenir una vida digna. Defensem uns ideals feministes en els quals creiem que el patriarcat ens afecta a totes les persones, homes i dones. Creiem que el patriarcat es pot canviar perquè no està determinat per la nostra biologia o natura, sinó per una sèrie de constructes socials, polítics i econòmics. És per això que per aquest 8 de Març, dia de la dona treballadora.

Reivindiquem igualtat en els àmbits de l'educació, la justícia i la salut

Defensem una educació basada en la tolerància, el respecte i la igualtat d’oportunitats entre totes les persones. Amb això volem aconseguir equitat en unes relacions socials molt més feministes i poder fer front aquelles de patriarcals que se sustenten en la desigualtat social i de classe. Cal que revisem la nostra educació i la què fem arribar a totes les persones del nostre entorn. També la utilització i la comercialització del cos de la dona. Revisem els privilegis que transmetem pel simple fet de ser home. Revisem totes aquelles limitacions que transmetem pel simple fet de ser dona. Tota la societat educa, per tant, tothom, TÚ, tens aquesta responsabilitat. Lluitem ara per una justícia feminista que contempli i formi part de tot aquest moviment social, que doni suport a la víctima i que condemni més justament del que es fa a l’agressor i/o institució. Hi han moltes malalties prevalents en el col·lectiu de dones que visibilitzen a través del cos el malestar que es pateix pel rol viscut com a dona a la societat: les càrregues domèstiques, la infravaloració vinculada per ser dona, l’abús de poder en les relacions sexuals, familiars, laborals… Totes aquestes situacions no són gratuïtes i esdevenen malalties psíquiques i físiques. Reconeixem i denunciem l'impacte patològic que exerceix sobre les nostres vides la desigualtat estructural del sistema patriarcal i capitalista.

Reivindiquem igualtat en l'àmbit laboral

Parlar de les condicions de treball de les dones és parlar de precarietat: de menys contractacions o treballs sense contracte, de jornades abusives, de sostres de vidre, de bretxa salarial, sense cotització a la Seguretat Social, de pensions de viudetat més baixes que les dels homes, de discriminacions per ser dones trans o dones migrants, d’economies submergides... Les feines relacionades amb les cures a les persones són treballs històricament associats al rol de la dona a la societat. I aquests treballs amaguen unes condicions laborals deplorables, sense garanties legals, ni dret a tenir pensió, exposades a tot tipus d’abusos. De tal manera que parlar de treball en clau femenina també és parlar de discriminació. Lluitem per uns convenis laborals justos on tots els sectors laborals estiguin en igualtat de condicions i drets. Lluitem per un futur amb un treball decent i de qualitat per tothom, amb unes oportunitats i proteccions equitatives.

Reivindiquem igualtat en el sí de l'Església

I en el si de la nostra pròpia Església també lamentem la presència del patriarcat, la verticalitat del sistema eclesiàstic i les nul·les oportunitats de les dones per arribar a assumir qualsevol responsabilitat. Hem de fer autocrítica i deconstruir l’androcentrisme imperant al nostre sistema eclesiàstic que alimenta les relacions de poder de l’home vers la dona. Critiquem les interpretacions masclistes de la Bíblia, volem lectures feministes de la Paraula de Déu que és Pare i Mare. Volem una Església assembleària i transparent on les dones també puguem accedir a qualsevol responsabilitat, inclòs el diaconat o el sacerdoci, on totes les veus comptin sense importar el seu gènere i es penalitzi durament qualsevol abús de poder. Des de la Pastoral Obrera de Catalunya volem reivindicar un model d’Església feminista on hi hagi els mateixos drets, tracte i oportunitats entre homes i dones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.