(Església Arxidiocesana de Barcelona) La parròquia de Sant Cebrià de Barcelona és la primera església documentada a Espanya que ha instal·lat plaques fotovoltaiques per autoabastir-se energèticament. Des de principis d’aquest 2019 funciona en un dels terrats d’aquest edifici, ubicat al barri de la Taxonera, una instal·lació solar fotovoltaica de 2,75kWp de potencia, que corresponen a 10 plaques de 275Wp. La potencia s’ha determinat en base a un estudi tècnic previ (que parametritza les hores de sol i ombra) i de capacitat de la coberta.
Les plaques fan que, durant quasi tot el cicle solar, la parròquia sigui autosuficient energèticament. No obstant, tal i com apunta el rector, Joan Garcia de Mendoza, ara mateix “la nostra principal activitat assistencial és el menjador social que oferim cada matí a partir de les 6:30, cosa que ens obliga a consumir l’energia de la xarxa per atendre, especialment, la demanda de calefacció en aquests mesos més freds”. De tota manera la resta del dia la instal·lació solar “subministra l’energia suficient pel nostre funcionament i, fins i tot, en sobra una mica” apunta Garcia de Mendoza.
El pressupost de la instal·lació ha estat de 5.800 euros que seran amortitzats per l’estalvi energètic obtingut en un període de 8 anys. La Parròquia de Sant Cebrià, situada al bell mig del barri de la Taxonera, va ser erigida pel bisbe Gregorio Modrego l’any 1961.
Aquesta actuació emana de la encíclica Laudato Si del papa Francesc, on s’aposta per una ecologia integral. En ella es destaca la preservació del clima com a bé comú i, per tant, s’insta al combat contra el canvi climàtic.
El magisteri papal també insta a aportar tot el que estigui a la nostra mà per l’ecologia, entesa no només com el nostre entorn físic, si no també com tot el que ens envolta a la nostra vida quotidiana, el que anomena l’ecologia humana.