Pasar al contenido principal

(Catalonia Sacra) L'església de Sant Joan d'Arties acull fins al 27 d'abril de 2019, l'exposició «ARAN ME FECIT. Des mèstres constructors ara recèrca deth patrimòni sacre», una gran exposició sobre les esglésies de la Vall d'Aran i el seu ampli patrimoni artístic.

En aquesta exposició sense precedents es presenta el patrimoni sacre aranès, des del període medieval fins als nostres dies amb l'objectiu de donar a conèixer aquest valuós llegat. Església a església, poble a poble, es mostra la planta i l'alçat d'un total de 42 edificis, l'entorn paisatgístic que les acull i els béns mobles més destacats així com les tradicions més destacades que hi estan vinculades.

Completen aquesta mostra diversos objectes de les parròquies d'Aran: campanes, rellotges de campanar, indumentària religiosa, lipsanoteques o escultures en fusta. També s'hi poden veure rèpliques d'algunes obres destacades que en l'actualitat es trobin exposades en diferents museus. Així mateix, l'exposició ha permès retornar, de manera temporal, la talla gòtica de Sant Joan Baptista a la seva església original, d'on en va sortir a inicis del segle XX.

L'exposició està organitzada pel Consell General d'Aran, a través de l'Àrea de Patrimoni i del Museu de la Vall d'Aran. Aquesta exposició ha estat possible gràcies a la plena col·laboració del Bisbat d'Urgell i ha comptat amb la participació científica de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira Virgili, del grup de recerca PatriArq i de l'Escola d'Arquitectura-Barcelona de la Universitat Internacional de Catalunya, que amb tecnologies noves han generat la documentació gràfica sobre les diferents esglésies que es presenten.

També en paper

A més de l'exposició s'ha publicat el llibre «ARAN EM FECIT». Editat també pel Consell General d'Aran de manera paral·lela a l'exposició, aquest llibre vol ser una referència sobre la història, l'art i l'arquitectura del patrimoni sacre de l'Aran. Entre els autors hi trobem experts i reconeguts acadèmics de divendres disciplines del món universitari i museístic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.