Pasar al contenido principal

(Direcció General d'Afers Religiosos) La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arriba a la quinzena edició plena de novetats. Aquest any es lliurarà per primera vegada el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya a un director de cinema que s’hagi significat pel seu compromís amb la societat a través de la seves pel·lícules.

En el marc de la commemoració de l’Any Raimon Panikkar, el comitè organitzador de la Mostra ha seleccionat algunes pel·lícules que reflecteixen el seu pensament com La tortuga vermella.

Per la seva banda, la Filmoteca de Catalunya homenatjarà el director de cinema i guionista danès Carl Theodor Dreyer en complir-se 50 anys de la seva mort. Dreyer, fill de pares luterans, és qualificat com el cineasta de la poesia en el cine, el director del silenci, de l’inefable, de la transcendència espiritual.

I Premi de Cinema Espiritual de Catalunya

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya es consolida com a festival de cinema amb valors amb la institució d’un premi anual a un director de cinema que s’hagi significat pel seu compromís amb la societat, l’altruisme, la solidaritat, la contribució a la pau i al diàleg interreligiós a través de les seves produccions.

El guardó aportat per la Fundació Basílica de la Sagrada Família consisteix en una escultura que reprodueix l’estel de Betlem de la Façana del Naixement de la basílica ideada per Antoni Gaudí. L’estel és un símbol universal de l’espiritualitat i té significació per a totes les grans tradicions religioses.

Aquest premi serà lliurat per la consellera de Justícia, Ester Capella, a la persona guardonada en un acte que se celebrarà el dijous 22 de novembre a 2/4 de 7 del vespre al temple de la Sagrada Família. Els interessats en assistir-hi hauran de sol·licitar la invitació.

29 sales i 9 centres penitenciaris

La XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebrarà del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de dinou pel·lícules i dos curtmetratges. En total, hi ha previstes setanta-dues projeccions en una quarantena de sales repartides en setze ciutats d’arreu de Catalunya.

Les sessions consisteixen en la projecció d’una pel·lícula seleccionada acuradament, que van acompanyades de la presentació i el debat a càrrec d’un expert en cinema o religió.

Les ciutats que enguany acullen la Mostra són: Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar.

La Filmoteca de Catalunya, els centres CaixaForum de Girona, Lleida i Tarragona i els Cinemes Verdi se sumen a la quarantena d’entitats que participen en la Mostra, entre les quals hi ha ajuntaments, entitats culturals, entitats religioses i universitats. La Mostra també arriba, per segon any consecutiu, a totes les presons catalanes.

Concurs La Paraula S’agrada

L’escriptor i enigmista Màrius Serra proposarà als assistents enigmes lingüístics en relació amb els conceptes de les diferents confessions en un format ludolingüístic. L’acte, d’accés lliure, tindrà lloc a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL i els guanyadors obtindran diversos premis, com ara abonaments anuals a la Filmoteca, llibres i altres sorpreses.

L’objectiu d’aquesta activitat, com el de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, és presentar i donar a conèixer la realitat religiosa existent a Catalunya, especialment entre els joves, en aquest cas a través del vocabulari específic de les diferents confessions, recollit al Diccionari de religions i al Diccionari de les religions per a noies i nois de 10 a 14 anys, publicats per la Direcció General d’Afers Religiosos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.