Pasar al contenido principal

(Escola Pia) Des de fa set anys, la Fundació Servei Solidari, que treballa per fomentar l’autonomia i ciutadania plena de joves i adults en risc d’exclusió social, celebra d’una manera diferent la Diada de Sant Jordi. I ho fa amb escoles, universitats, empreses, administracions i ciutadania en general. La seva campanya #ReciclaCultura proposa que tots els nostres llibres tinguin una segona vida i que aquesta permeti a persones immigrants realitzar cursos de formació bàsica, alfabetitzar-se o aprendre el castellà i el català, com a primer pas per la inclusió social en la nostra societat.

Com funciona la campanya?

Empreses, administracions, associacions o entitats que hi participen munten un Punt Recicla Cultura on, des d’ara i fins al dia de Sant Jordi, els membres del seu equip hi poden aportar llibres que els hagin agradat. El Dia de Sant Jordi totes les persones vinculades al punt podran emportar-se un d’aquests llibres tot fent un donatiu simbòlic. Així mateix, l’equip de Servei Solidari i alguns voluntaris atendran el mateix dia paradetes a la Rambla Catalunya i a la Rambla del Raval on també s’oferiran llibres.

Tots els fons que s’obtinguin es destinaran al projecte que persones nouvingudes puguin seguir cursos de llengua i alfabetització. A l’Estat espanyol més de 100.000 joves i adults són analfabets funcionals, la gran majoria han nascut i crescut en altres països. De tots ells, només 12.800 cursen algun tipus de formació que els permeti deixar de ser-ho. A Catalunya, quasi el 25% de les persones estrangeres no fan servir ni el català ni el castellà com a llengua habitual.
Al llarg dels set anys de campanya, milers de persones, a través de punts ubicats en escoles, universitats i empreses, van sumar-se a aquesta iniciativa. Reciclacultura ha recaptat ja més de 110.300 euros que han permès becar 1748 persones i realitzar 88 cursos. Més de 140 entitats han participat en aquesta iniciativa durant aquest temps.

Enguany col·laboren en la campanya més de 80 entitats, com bona part de les universitats catalanes, l’ESMUC, la UPF, el TNC, l’Ajuntament de Barcelona o la Diputació de Barcelona. En el món de l’empresa hi participen Damm, Nacex, H&M, Mars, Hitachi, Suara, Nacex, Estamp , AXA i ATLL, entre d’altres.

La Fundació Servei Solidari

Fa 23 anys que treballa per la igualtat d’oportunitats, al cor de Barcelona. Des de 2002, i davant la realitat migratòria, evoluciona cap el treball amb les persones nouvingudes, refugiades i migrades. Conscients que el coneixement de la llengua de la societat d’acollida és un primer i important pas, ofereix formació per treballar les competències instrumentals i lingüístiques d’aquestes persones. Més de 100 persones voluntàries fan possible cada any que 500 alumnes per trimestre, de 80 nacionalitats diferents , aprenguin català (4.400 matrícules des de 2004) i castellà (9.000 matrícules des del mateix any)

Servei Solidari vol que tothom pugui sumar, que els seus usuaris/àries, voluntaris/àries i treballadors/res, puguin arribar a ser agents de canvi, fent-se corresponsables en la construcció d’una societat més justa.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.