Pasar al contenido principal

(GIEC) Durant les pròximes setmanes té lloc la matriculació dels infants i joves a totes les escoles i instituts, moltes famílies hauran de prendre decisions que tenen a veure amb l'educació dels fills. Comença la preparació del pròxim curs escolar i, en molts casos, això suposa l'elecció del centre educatiu i també l’opció dels pares d’inscriure els fills a la classe de Religió Catòlica.

D’altra banda, el dissabte 14 d’abril, tindrà lloc als Camps Elisis de Lleida la 4a Trobada de Càritas Catalunya. Aquesta trobada, que se celebra cada dos anys, té com a lema «El teu compromís millora el món». Hi participaran els agents de Càritas, voluntaris i contractats de les deu Càritas Diocesanes. Hi haurà una ponència a càrrec de Mn. Ramon Prat sobre el lema de la trobada, una visita cultural i audiovisual a la ciutat i, com a cloenda, la celebració de l’Eucaristia, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, bisbe delegat a Càritas Catalunya per la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), i concelebrada per bona part dels bisbes de la CET.

Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar d’aquests temes, així com de la festa de la Divina Misericòrdia, que se celebra aquest segon diumenge de Pasqua, de la vida (amb motiu de la celebració de la solemnitat, dilluns 9 d’abril, de l’Anunciació del Senyor), de la resurrecció, de Jesucrist Salvador, de la festa dels cristians i dels sagraments de la iniciació cristiana.

Dues de les cartes dominicals parlen de la classe de religió. L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, diu que cal valorar que els infants i joves “rebin uns coneixements apropiats, que els ajudin en la seva vida i que els permetin prendre decisions amb responsabilitat” i que “els pares tenen dret a escollir l’orientació moral i religiosa de la formació dels seus fills, i les autoritats tenen el deure de posar-hi els mitjans”. Diu també que “l’ensenyament religiós a l’escola pertany preferentment a l’àmbit cultural, de coneixements útils i raonats, vàlids per a un creient i per a un no-creient, mentre que la catequesi introdueix en la vivència personal de la fe cristiana” i que “per tal de comprendre la cultura del nostre país, amb profundes arrels cristianes, convé la classe de religió catòlica”. Finalment, afirma que “l’assignatura de religió a l’escola és un dret, un deure i una resposta a les inquietuds de mares i pares que volen que els seus fills puguin conèixer, també en l’àmbit escolar, allò que dóna horitzó, sentit i consistència a la vida. És una necessitat per a la cultura i la cohesió dels ciutadans del nostre país”.

El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, diu que “l'educació dels fills és un dels deures fonamentals que els pares tenen i que, per tant, han d'exercir amb sentit de responsabilitat moral”, que el procés educatiu és “un camí d'aprenentatge i de creixement personal”, que l’'Església “sempre ha estat present en el món de l'educació” i aquesta presència “es concreta fonamentalment de dues maneres”: amb una xarxa de centres educatius la titularitat dels quals pertany a institucions eclesials i també “oferint a les famílies i alumnes que ho desitgen la possibilitat d'aprofundir en el coneixement de la fe i de la moral cristiana mitjançant l'assignatura de religió catòlica que, sent de lliure elecció, els centres tenen l'obligació d'oferir en virtut dels acords vigents entre l'Església Catòlica i l'Estat”. Finalment, convida els pares a informar-se dels seus drets, a no renunciar a exercir-los i a actuar segons la seva consciència cristiana.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, informa que el dissabte 14 d’abril se celebra a Lleida la 4a Trobada de Càritas Catalunya. Diu que els interessos comuns que exhibirà aquesta trobada es resumeixen en la manifestació constant de les activitats sobre la caritat, l’intercanvi d’experiències de cada equip, la potenciació i el treball per la justícia i la defensa dels més desafavorits. Tot això “envoltat amb la celebració joiosa de la fe que és l’Eucaristia”; recorda que Càritas és “una institució de l’Església catòlica que està present en totes les diòcesis i en la immensa majoria de les parròquies”, que “porta endavant la seva activitat gràcies als seus responsables, treballadors, voluntaris i col·laboradors” i que “el seu objectiu fonamental és fer visible l’amor de Déu i animar a tothom en l’amor als germans”, i que, a Catalunya, Càritas fa anys que treballa de manera conjunta i coordinada. Finalment, ens demana que augmentem la nostra col·laboració amb Càritas i que preguem per aquest acte.

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, parla de santa Maria Faustina Kowalska, una monja polonesa que “va haver de passar per moltes contrarietats” i “es va enfrontar amb la incredulitat sobre les seves aparicions” i que explica en un dels seus relats que va veure el Senyor amb una túnica blanca, que Jesús li va dir que pintés una imatge segons el model que veiés i que també li digué que desitjava que aquella imatge fos venerada primer a la seva capella i després al món sencer i que fos “beneïda solemnement el primer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció”. L’arquebisbe diu que “la imatge que va pintar es venera avui en esglésies de tot el món com la millor expressió de l’amor de Jesús, un afecte que surt del seu cor i arriba a la humanitat” i que l’Església acull la Festa de la Misericòrdia “el segon diumenge de Pasqua” i “vol ser l’àmbit més proper de la misericòrdia, a través de les seves actuacions d’ordre espiritual i material”. Finalment, assenyala una obra de misericòrdia que “tenim a la nostra arxidiòcesi i que té el nom de Llar Natalis”.

El cardenal Joan Josep Omella parla de la Jornada per la Vida, que aquest any porta per lema “Educar per acollir el do de la vida”, una Jornada que “ens convida a rebre amb amor i confiança el do de la vida. Una vida que ens és regalada, sense que cap de nosaltres hagi pogut decidir quan naixem, on ni en quines condicions”. El cardenal diu que “cal respectar la vida dels no-nascuts, ja que tenen dret a viure i a gaudir d’aquest món en què vivim nosaltres” i ens anima a estar “atents i oberts a veure els signes de la VIDA que ens espera en el més enllà”; així mateix, ens convida a “treballar per un sistema d’adopcions més àgil que aposti per la vida i superi tota temptació de convertir-se en un negoci econòmic” ja que “la vida no és un negoci”. Finalment, vol donar gràcies “pel do de la vida” i demana que “la intercessió de santa Maria ens ajudi a superar les barreres que, sovint, es fan presents en la nostra existència”.

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, a partir de l’experiència del compositor Händel a l’hora de composar l’oratori titulat “La Resurrezione”, parla d’alguns aspectes essencials de la nostra experiència pasqual de la Resurrecció de Jesucrist. Diu que “una cosa és «saber» sobre la Resurrecció, pensar-hi, confessar-la, predicar-la o fer-ne una creació artística i una altra cosa ben diferent viure-la”, que “vivim la Resurrecció de Jesucrist en la mesura en què abans hem mort amb Ell i com Ell”, que “viure la Resurrecció de Jesucrist no consisteix a sentir que recuperem les forces per portar endavant el nostre projecte, sinó a abandonar-se confiadament al projecte que Ell té per a nosaltres” i que “la Resurrecció de Jesucrist en nosaltres serà sempre obra del seu Esperit, de la seva gràcia. Però la vida que en segueix no deixarà de comptar amb la nostra llibertat i el nostre esforç”.

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, comunica que el passat dia 1 de març es va presentar la Carta Placuit Deo de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, “publicada amb aprovació del Papa Francesc en la festa de la Càtedra de Sant Pere”, “un document escrit als bisbes de l’Església Catòlica i, més en general, a tots els fidels, sobre alguns aspectes de la salvació cristiana que tal com assenyala el text “avui dia poden ser difícils de comprendre degut a les transformacions culturals recents””. El bisbe de Terrassa diu que aquesta Carta respon concretament al neopelagianisme i al neognosticisme, “dues tendències reduccionistes que amenacen el cristianisme actual” i “reafirma que la salvació es rep a través de la nostra unió amb Crist” i que “la Bona Nova de la salvació té un nom i un rostre concret: Jesucrist, Fill de Déu, salvador”. Finalment, conclou el seu escrit dient que “des de Crist ressuscitat se’ns revela el futur de plenitud que l’home pot esperar i la garantia última davant el fracàs, la injustícia i la mort; Ell és l’esperança de la humanitat”.

El bisbe de Vic, Romà Casanova, parla del diumenge, la festa dels cristians. Recorda que “fer festa un dia de la setmana té la seva arrel en el món jueu”, que “entre els manaments de la Llei de Déu, hi ha el precepte de santificar el dissabte”. Diu que “el cristianisme neix, com bé sabem, en el context jueu. I els primers cristians iniciaren el seu camí amb la festa del dissabte”, però que ja quasi en els mateixos inicis “els qui havien rebut el do de la vida nova, per la fe i el baptisme, que té la seva arrel en la resurrecció de Crist, celebraven la litúrgia cristiana en aquest primer dia setmanal, que va prendre el nom de diumenge, el «dia del Senyor»”. I afirma que “ens pertoca als cristians omplir de contingut aquest dia en el que li és propi” i que “no hi pot mancar la celebració de la Missa i el descans, acompanyat amb la trobada familiar i l’atenció caritativa, especialment als malalts i als qui viuen en soledat”.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, defineix el creient, el cristià, com “el qui creu en Jesucrist ressuscitat d’entre els morts”. Afirma que la resurrecció de Jesús “no és ni la reanimació d’un mort ni la seva tornada a la vida temporal, sinó un abandonament de la condició mortal i una entrada a la vida de Déu en plenitud”, que “és testimoniada pels seus deixebles, homes i dones que el coneixien i que havien cregut en ell” i que “és un fet real en la persona de Jesús de Natzaret, home de la nostra humanitat”. Finalment, diu que creiem en la resurrecció per molts signes eloqüents: “pel testimoni dels primers deixebles de Jesús, que d’estar dominats per la decepció i el dubte es converteixen en persones convençudes i disposades a donar la vida per afirmar la resurrecció”; “per la vitalitat de les primeres comunitats cristianes que viuen, celebren i proclamen la fe, fins al martiri, si cal; pels milions de persones a les quals la fe en Jesucrist ha configurat la vida; per la història i la missió de l’Església”.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, diu que aquesta Pasqua vol “reflexionar sobre els sagraments de la iniciació cristiana: el baptisme, la confirmació i l’eucaristia”, que ho fa perquè “aquests sagraments són els mitjans a través dels quals la força i la vida del ressuscitat arriba a nosaltres i ens fa passar de l’home vell a l’home nou, de la mort a la vida” i perquè “massa sovint hem oblidat el tresor que conté el baptisme, la confirmació i l’eucaristia i els beneficis que es distribueixen en aquells que tot i no rebre’ls, o no, per primera vegada, en reben “nous augments de gràcia””. Afirma que el xoca que “les celebracions dels baptismes, porta d’entrada a la vida cristiana i a la comunitat parroquial, siguin sense la presència d’aquesta comunitat”. També el xoca, quan celebra la confirmació a les parròquies més grans, “el fet de no trobar la comunitat parroquial reunida” i que “les primeres comunions s’hagin convertit en eucaristies on quasi només hi assisteixen els convidats”. Finalment, diu que espera que “les tres glosses que seguiran aquesta presentació, us estimulin a participar en les celebracions d’aquests sagraments tan pasquals!”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.