(Bisbat de Solsona) Fa uns dies, en el marc de les “Jornades del Febrer” que tenen lloc cada any al Santuari de Lourdes es va fer públic el nomenament de Lluís Ruiz i Brichs com a coordinador de llengua hispana del Santuari de Lourdes de França. Conversem amb mossèn Lluís Ruiz perquè ens expliqui en què consisteix aquest nou càrrec i quina serà la seva tasca al santuari.
Primer de tot enhorabona pel nomenament. Què significa per a vostè haver estat nomenat per a aquest càrrec?
Primer de tot, per a mi és una gran responsabilitat perquè és una tasca d’acollida a molta gent de parla hispana i, alhora, és una gran il·lusió perquè després de tants anys fent un servei al santuari i a l’Hospitalitat de Lourdes, que ara m’ofereixin aquest càrrec és quelcom molt important. I sobretot és una crida que la Mare de Déu em fa a estar més a prop d’ella.
Quina és la tasca del coordinador de llengua hispana?
Bàsicament es tracta de coordinar totes les hospitalitats, els presidents, els consiliaris per tal que ho trobin tot a punt durant els seus pelegrinatges a Lourdes. A més, acollir també totes les persones que venen al santuari, transmetre’ls el missatge de Lourdes, que puguin trobar confessors i eucaristia en castellà. Una altra tasca és ajudar tot un grup de seminaristes que venen durant l’estiu, acompanyar-los espiritualment...en definitiva ser el contacte entre els qui visiten el santuari i les hospitalitats d’arreu i el santuari.
Així doncs, aquesta tasca no és només a l’Estat espanyol sinó a tots els països de llengua hispana...
Sí, això vol dir haver de viatjar també a Llatinoamèrica i Estats Units a promoure les hospitalitats i donar a conèixer el missatge del Santuari de Lourdes allà on hi ha presència de llengua hispana.
Per tant haurà de residir al Santuari de Lourdes. On viurà?
Al santuari hi ha una casa que en diuen “la casa dels capellans” que és on viuen tots els capellans que treballen al santuari. Per tant és allà on em tocarà viure en comunitat amb tots aquests preveres, els quals parlen cadascun una llengua diferent. Això fa que hi hagi una gran riquesa cultural.
Fa anys que exerceix de consiliari diocesà de l’Hospitalitat de Lourdes, continuarà amb aquest servei?
En principi continuaré sent el consiliari perquè tot i que potser no podré assistir a totes les reunions que facin a la diòcesi, hi mantindré el contacte ja sigui via telefònica o via internet. A més el que treballem a l’hospitalitat diocesana és per poder realitzar-ho després al santuari.
A més de pelegrinar amb la seva hospitalitat, cada estiu participa d’un stage com a hospitalari. En què consisteix?
Formo part de la família de hospitaliers perquè a Lourdes hi ha la arxiconfraria de l’Hospitalitat de Nostra Senyora de Lourdes en la qual es distingeixen dues coses, per una banda les peregrinacions diocesanes i per l’altra l’hospitalité que és la mare de totes les altres. Les hospitalitats acompanyen i la funció de l’hospitalité és acollir. Així doncs, dins d’aquesta arxiconfraria de la qual sóc membre, ja porto uns 5 o 6 anys fent de formador –una setmana durant l’estiu- de totes aquelles persones que venen a preparar-se per ser hospitalaris també.
Per últim, la seva estada a Lourdes serà temporal? Creu que tornarà algun dia a la seva diòcesi?
En principi és temporal, és per uns anys en els quals jo intentaré fer el servei que des del santuari se’m demani però el meu bisbe continuarà sent el de Solsona i la meva diòcesi també; per tant, quan se’m demani de tornar...tornaré.