(Salesians) Ciutat Juárez va ser en els anys 2009 i 2010 la ciutat més violenta del món. Els crims per extorsió i assumptes relacionats amb el món de les drogues situaven la xifra d'homicidis en més de 300 cada mes. L'any 2012 la ciutat mexicana ja estava fora dels primers 50 llocs de la llista, encara que les conseqüències de la violència no es poden mesurar quantitativament d'una forma exacta.
El paper dels Salesians
El que no es coneix d'aquesta història és que els Salesians, i concretament el seu treball preventiu en les perifèries, gràcies als oratoris i també amb les autoritats i la societat civil, ha tingut molt a veure en aquest èxit. Tot i aquesta millora exponencial en la disminució de la violència, cal continuar “perquè hi ha massa per fer pels joves”, assegura Juan Carlos Quirarte, salesià que fa les funcions de director, ecònom d'una comunitat de quatre salesians i joves voluntaris que atenen les gegantesques obres i la presó de menors. Quirarte també és el responsable dels oratoris, centres juvenils i de l'oficina de Projectes en Ciutat Juárez.
Segons Quirarte la clau és“l'opció preferencial dels Salesians, el treball en les plataformes socials que abasta 18 països, des de Canadà fins a Bolívia per a articular un treball de prevenció, ja que la problemàtica és complexa i hi ha molts tipus de migracions, no solament Estats Units és el receptor i Mèxic el lloc de pas”.