Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) La invitació indicava el Centre Internacional de Congressos de Barcelona com a lloc de celebració. El motiu, participar a la Gala Tarannà de la Fundació Pere Tarrés, la seva habitual celebració de Nadal. Com és habitual per aquestes dates, les empreses i institucions celebren els ja tradicionals sopars d'empresa, però és clar, la Fundació Pere Tarrés no és sols una empresa, i la Gala ho va evidenciar.

Les millors gales, 700 convidats entre professorat, personal de gestió, monitors, educadors, o vetlladors, i una celebració pensada al detall. La combinació va esdevenir perfecte per tenir una nit emotiva, festiva i plena de sentit i valors Pere Tarrés que havia començat una hora a abans amb la celebració de l'Eucaristia. “Som aquí per celebrar que el millor que té la fundació Pere Tarrés són les seves persones; les qui hi treballeu, però també els infants que participen als centres i a les escoles i els joves, adults o persones grans que participen a les formacions, serveis i programes”. Amb aquestes paraules Elisenda Camps, directora i presentadora del programa 'Tot és possible' de RAC1, va començar la presentació de la Gala Tarannà.

El Tarannà de la Pere Tarrés, en quatre elements

Educació, compromís, responsabilitat i entusiasme, els quatre elements que defineixen el tarannà Pere Tarrés, van ser l’eix de la Gala que va iniciar el director general de la Fundació, Josep Oriol Pujol i Humet, llegint un emotiu correu electrònic de la Laura, directora d’un casal social d’agost que explicitava els quatre termes. A la carta la Laura manifestava que “ser monitor de lleure és molt més que fer jugar als infants, ser un bon monitor no és només una feina, és una forma de vida”.

Alhora, agraïa la tasca que fa la Fundació: “Gràcies per fer possible que aquests infants tinguin l’oportunitat de tenir un agost diferent, no paro de pensar què hagués estat d’ells si la Fundació no hagués fet el casal”. Pujol va cloure el seu parlament afirmant que “el casal d’estiu, les colònies, els cursos, els graus, procuren que els infants visquin com a infants i creixin com a persones, és la nostra forma d’apropar-nos al portal de Betlem, d’estimar l’infant Jesús”.

I va començar la Gala. El primer element era l'educació, l’educació entesa com l’eix de la seva missió i la millor forma d’acompanyar, empoderar i ajudar a créixer les persones. Albert Riu, Secretari Tècnic del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans i de la Xarxa de Centre Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, va explicar que per a la Fundació l’educació "és acompanyament, és caminar al costat de l’infant o l’adult, és donar-li eines pel seu creixement físic, psíquic, social i espiritual". A continuació es va projectar el vídeo que va difondre la Fundació el Dia Internacional dels Drets dels Infants.

Per il·lustrar amb imatges la paraula Educació es va realitzar un concurs on tots els treballadors van enviar fotografies que l’il·lustressin. En aquesta categoria, els guanyadors van ser l’equip de programes educatius de Tarragona.

"Ser constructors del Regne"

A la Fundació Pere Tarrés estan compromesos amb la transformació social vers la igualtat i la justícia social. Per parlar del tema del compromís, Elisenda Camps, va comptar amb la col·laboració de Rafael Ruiz de Gauna, Director de Relacions Institucionals de la Fundació, de Formació Consultoria i Estudis i de la Xarxa de Centre Socioeducatius. De Gauna va manifestar que “treballen per la transformació, pel canvi, per garantir els drets de moltes persones que no els tenen garantits”. La voluntat de millora social i les aportacions que fa la Fundació tant des de l’acció com des de la reflexió, des de la perspectiva més cristiana, “la voluntat de ser constructors del Regne”.

La conta contes Sílvia Sánchez, voluntària d’Espais Socials CX que es gestiones des de Programes Educatius i Socials de la Fundació, va explicar una història d’un cranc que volia anar contra corrent i caminar endavant, tal i com les persones de la Fundació sempre fan, sempre endavant. Després del conte es va lliurar el premi a la fotografia que il·lustrava l'element del compromís a Núria Gómez, vetlladora d’una Escola Bressol.

El tercer element, la responsabilitat. A la Fundació Pere Tarrés promouen una manera de fer rigorosa, responsable i de qualitat. Maria Antònia Perés, Directora Comercial i Financera de la Fundació Pere Tarrés va explicar que “la responsabilitat és la capacitat de respondre d’alguna cosa, de garantir la realització d’una tasca, el compliment d’un deure, de donar-ne la raó”. Va ser el moment de la cantada de Nadales. Un grup de docents dels cursos residencials de monitors i directors van interpretar la cançó “Quan Somrius” de Josep Thió amb una lletra amb al·lusió a l’esperit de treball en equip. En un dels moments més emotius de la gala, tot el públic assistent es va animar a cantar gràcies a la projecció de la lletra, simulant un karaoke.

Per tancar l'element de la responsabilitat es va lliurar el premi a la fotografia guanyadora d’aquesta temàtica als docents de Formació, Consultoria i Estudis.

L'equip humà, pilar fonamental

I el quart element, l'entusiasme. La directora de l’Alberg Pere Tarrés, Mari Luz Álvarez, ho va posar de manifest des del minut zero de pujar a l'escenari. “Volem transmetre confiança, ser sensibles al que ens envolta, treballar des de la proximitat”, va afirmar Álvarez. De tots els projectes de la Fundació que es podrien haver triat per explicar l’entusiasme se’n va escollir un de molt especial, un d’inigualable, un que diferencia a la Fundació i que la fa ser el que és: el seu equip. Per exemplificar l’entusiasme de forma artística, els prop de 700 integrants de l’equip humà de la Fundació van realitzar un Manequin Challenge. Després d’uns segons de música, les 700 persones presents al CCIB van romandre immòbils, en postures d’allò més divertides.

El premi de fotografia per simbolitzar l’entusiasme va ser per a l’equip d’estructura del MCECC. Com deia un comentari a les xarxes socials “al MCECC són entusiastes”. Per acabar la gala, Elisenda Camps va regalar al públic un text del llibre “Valors per a la convivència” d'Esteve Pujol i Pons, que va resumir el que s’havia viscut durant l’acte. “Creiem en la persona. Som educadors, compromesos, responsables i amb entusiasme perquè: tenim una esperança infinita en la persona humana, creiem que la persona sempre pot millorar”.

Després de la Gala Tarannà Pere Tarrés, la festa va continuar amb sopar i música, de la mà de Diego, informàtic i disc joquei habitual de la Fundació en hores lliures.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.