(Bisbat d'Urgell) Aquest divendres s'inaugurarà la restauració del Retaule de La Pietat, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, que és el 18 de maig, i que aquest any porta el lema "Museus i paisatges culturals". En la seva categoria és el més important del bisbat d'Urgell i és una mostra dels primers retaules renaixentistes realitzats a Catalunya.
El retaule té un excel·lent estat de conservació i el treball que mostra és d'una gran qualitat tècnica i artística. Fou encarregar per la comunitat de preveres de la Pietat a l'escultor Jeroni Xanxo i fou pintat l'any 1573 per Antoni Peitaví i per Miquel Verdaguer. El procés de restauració que s'ha dut a terme ha suposat la renovació de la seva pintura i daurats i també una recuperació de la base.
Aquesta és una gran peça molt destacada del fons del Museu Diocesà (MDU 108), realitzada en fusta entre 1548 i 1550, d'estil renaixentista. Està situat al presbiteri de l'església de la Pietat, que ara ha quedat desafectada del culte i que ha quedat formant part de les actuals instal·lacions del Museu Diocesà d'Urgell, per tant, el retaule està instal·lat en el lloc pel qual fou concebut.
L' inauguració es portarà a terme un acte acadèmic en el que també es podrà veure un audiovisual del procés de restauració. L'acte, a les set del vespre, al Museu Diocesà d'Urgell, serà presidit per l'arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, el bisbe Joan-Enric Vives i comptarà amb l'assistència de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. L'aforament de la sala és limitat i malgrat que és un acte obert a tothom, l'organització demana assistència.
Després de la presentació de l'audiovisual sobre el procés de restauració del retaule de la Pietat, Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya explicarà l'actuació duta a terme en la obra. A continuació, Joan Bosch, Professor d'Història de l'Art Modern a la Universitat de Girona, pronunciarà una conferència parlant de la història del retaule i el seu context artístic. El Bosch és també director tècnic de l' Institut Català en Recerca del Patrimoni Cultural (ICRPC).
Com és el retaule i la seva història
El Retaule de la Pietat està distribuït en cinc carrers. Al centre, dins una fornícula, presideix el retaule l'escultura exempta de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda, i als altres compartiments es representen escenes de la infància i de la Passió de Jesús.
A la predel·la, hi veiem els quatre evangelistes i, en nínxols més petits, quatre Sants Pares de l'església. A la part superior, a banda i banda, hi ha dos medallons amb els sants patrons de La Seu d'Urgell i del Bisbat: Sant Ot i Sant Ermengol. Déu Pare corona aquest gran retaule de gran valor artístic.
Entre 1548 i 1550 l'escultor Jeroni Xanxo va elaborar dues obres magnífiques per la catedral de la Seu d'Urgell: el grup de la "Dormició de la Mare de Déu", centrat per la delicada i emotiva figura jacent de la Verge Maria, i el retaule de la Pietat que l'any 1573 policromarien amb gran perícia els pintors Antoni Peitaví i Miquel Verdaguer.
L'acte de presentació es clourà amb un tall de coca i cava, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus.